Nou documental: 'La nit a Taradell: de Can Grapas al Tramun passant pel Maricel i La Gavina'

Divendres, 19/08/2022

El proper divendres 19 d'agost, en el marc de la festa major de Taradell, el Grup de Recerca presentarà un nou documental. Es tracta de 'La nit a Taradell: de Can Grapas al Tramun passant pel Maricel i La Gavina' en el qual es farà un repàs per aquests quatre bars taradellencs de la dècada dels 70 i 80.

A través del testimoni de Gustau Benguerel, Tere Caralt, Agustí Escarré, Carme Güell, Pep Llusà, Isidre Miralpeix, Joan Mundó, Albert Om, Josep Pons, Quimi Portet, Fina Pujol, Antònia Pujols, Jordi Roca, Josep Teixidor i Joan Vilamitjana, que regentaven o freqüentaven aquests locals, reconstruïm una part de la història de l'oci nocturn de Taradell a través de quatre locals que van marcar una època. Ells parlen de les seves experiències, divertides, nostàlgiques, rebels, però també instructives, en els canvis socials, polítics i musicals d'una època en què es va passar del franquisme a la democràcia. 

Un pes important del documental el té Can Grapas. Obert l'any 1969 per Joan Mundó (Tramun)  i Josep Llusà i situat al capdamunt del carrer Ramon Pou, Can Grapas es va convertir en un local de referència, tant a nivell musical com cultural, no només a la comarca d'Osona sinó també a tot Catalunya. Era habitual trobar-s'hi el Gato Pérez, Toti Soler, Pau Riba, Jaume Sisa, els Joglars, Els Comediants o Quimi Portet, que hi va fer el seu primer concert. L'arribada de les bandes (sobretot la coneguda com la del Xino) i de la droga van provocar que el 1978, el local, no ben vist per la gent del poble, acabés tancant. 

Can Grapas_Pep Llusà

La història del Maricel es remunta el 1931. Ubicat al passeig Domènec Sert, abans de convertir-se en una discoteca va ser un cafè, un teatre i una sala de ball on hi van passar les millors orquestres i moltes generacions de famílies de Taradell. El 1974 Agustí Escarré i Arumí va reformar una part del local per fer-hi una discoteca que es va convertir en un clar referent de la nit per a taradellencs i tota la comarca i on destacava també, la bona música que s'hi podia escoltar. Ell va estar-hi al capdavant fins al 1989, quan es van vendre el local. A principis de lal dècada dels 90 es va convertir en el Marisi, regentat per Martí Sala i Isidre Miralpeix. 

Un altre dels locals que va complementar l'oferta d'oci nocturn a Taradell durant la dècada dels vuitanta va ser La Gavina. Amb un ambient molt familiar i també amb la música com referent, aquest local situat a la carretera de Balenyà el freqüentaven habitualment parelles. El van obrir Pere Barceló i Joan Vilamitjana entre el 1982 i el 1989. Amb altres noms i nous propietaris, el local va continuar obert durant els anys '90. 

Finalment i per tancar aquest capítol del que va significar la revolució de l'oci nocturn a Taradell i a la comarca, cal parlar de La Bardissa, un bar conegut popularment com el Tramun. El va obrir el 1982 en Joan Mundó juntament amb el germà de l'Àlex Crivillé. Dos anys més tard s'hi va incorporar en Josep Teixidor 'Richard' però com Can Grapas, va acabar tancant per diverses baralles, la droga i per un accident, l'any 1989, en el qual un client va morir atropellat. 

El documental, de 37 minuts, és només un petit resum de la història d'aquests mítics locals nocturns amb l'objectiu de recordar, per una banda, la petjada que van deixar a molts joves de fa 40 o 50 anys i per altra, per explicar una part de la història de Taradell que avui en dia, i per diversos motius, seria impossible portar-la a terme.