Emotiu acte del Grup de Recerca Local per fer balanç de la feina realitzada el 2016

Per vuitè any consecutiu, el Grup de Recerca Local de Taradell ha fet balanç de la feina realitzada el llarg del curs. Va ser aquest dissabte en un emotiu acte que també va servir per donar les gràcies a les persones entrevistades el darrer any.
Dissabte, 21/01/2017

En el passat 2016 es van realitzar 15 entrevistes de vida a la gent gran de Taradell. Laia Miralpeix, coordinadora del Grup de Recerca Local va explicar que “són aquelles entrevistes on es fa un repàs de tota la vida de la persona, des de la seva infantesa, els primers records, l'escola, la família, les festes, la feina, etc.”. També va destacar que “fragments d'aquestes entrevistes, com veurem en el reportatge que presentem, ens han de servir o les podem utilitzar pels monogràfics que anem fent des del Grup de Recerca”. A banda de les entrevistes de vida, també s'han realitzat deu entrevistes temàtiques: set de les quals es van fer servir per l'audiovisual En Mingo Poiós: de personatge popular a personatge de llegenda, presentat a l'agost passat en el marc de la festa major; dues d'elles sobre el teatre “ja que estem treballant aquest tema” i una sobre la formació musical Els Brillants. D'aquestes entrevistes es va poder veure un fragment d'elles.

Acte GRLT 2016

L'altre audiovisual que es va poder veure va ser el de La tradició de les atxes de barballó en el qual s'ha comptat amb el testimoni d'una vintena de veïns de Taradell, alguns d'ells ja traspassats i que s'han pogut recuperar “gràcies a les entrevistes que des del 2009 estem fent des del Grup de Recerca”. Es tracta de Teresa Bigas, Josep Blanch, Concepció Bou, Felisa Carrera, Josep Codina, Jaume Miralpeix, Albert Molist, Ramon Montaña, Núria Oliver, Candi Peipoch, Carme Pratdesaba, Josep Puig, Magí Reig, Andreu Sañé, Dolors Sánchez, Teresa Serra, Nazari Serrat, Dolors Tarrats, Frederic Vila i Ramona Vilardell.

També es va parlar amb Manel Carrera, autor del llibre Calendari de festes de foc que contextualitza la tradició de les atxes i la cavalcada de Reis dins les festes amb foc de Catalunya; s'explica com es fa una atxa i també com “entitats, persones  i les escoles de Taradell han treballat i treballen perquè aquest costum no es perdi”. Es tracta dels tallers que Jaume Freixas, Rosa Codina i Ramon Montaña han fet a les tres escoles del municipi, l'escola Sant Genís i Santa Agnès, Les Pinediques i El Gurri després d'una iniciativa de fa nou anys de la regidora d'Ensenyament, Rosa Papell, així com també s'ha parlat amb exmembres i excaps de l'Agrupament Rocaguinarda, el CAU, com Joan Serra, Imma Cabanas, Gerard Paredes, Antònia Victòri i Jordi Freixas.

Des del Grup de Recerca però van deixar clar que “no era un reportatge sobre la festa de Reis sinó sobre la tradició de les atxes” i van assenyalar que “aquest audiovisual no deixa de ser el nostre granet de sorra perquè aquesta tradició, aquest ambient màgic que fa el foc, el fum i l'olor de les atxes segueixi durant molts anys més”. El documental es va completar amb imatges de l'Arxiu Fotogràfic i també d'altres persones de Taradell que les han cedit per a l'ocasió, com Quim Barfull, Maria Godayol i Míriam Martínez.

Acte GRLT 2017 

Durant l'acte, Eva Leucó directora de la Biblioteca de Taradell i presidenta del Grup de Recerca, va explicar la tasca que s'està fent fent des del Grup de Recerca des del 2009 i va ressaltar que gran part d'aquest treball es pot trobar al web del grup de recerca www.gruprecercataradell.cat  destacant-ne els apartats de Monogràfics i de Protagonistes. Leucó també va explicar que enguany des del Grup de Recerca “hem participat al les jornades etnològiques, el setembre, amb una taula rodona i unes imatges sobre els Gegants de Taradell; a les jornades de Cultura Viva, el passat novembre a Torelló” i va anunciar que “a finals de maig el Grup de Recerca serà un dels ponents en el segon simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània, que es celebrarà a Reus i on el GRLT es parlarà precisament de la tradició de les atxes de barballó. Leucó també va explicar que "aquest acte servei per donar les gràcies públicament a totes les persones que hem entrevistat el 2016, unes persones que ens han dedicat part del seu temps, que ens han deixat entrar una mica a les seves vides i que en shan deixat compartir els seus records, les seves experiències i les seves vivències". Alhora va recordar que enguany s'havia entrevistat a dues persones centenàries, Jaume Caralt, que el passat gener va fer 103 anys i Isabel González que pel maig en farà 101. 

L'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, en el seu torn de paraula, va agrair als avis i àvies entrevistats per “deixar-nos entrar, a vegades, a la vida privada de cadascú”. L'acte va acabar amb el lliurament d'un petit obsequi a tots els entrevistats.

Membres GRLT 2017