El Grup de Recerca presenta el documental '70 anys de la Genisenca'

El Grup de Recerca presenta el documental '70 anys de la Genisenca'

Dimarts, 14/01/2020

Coincidint amb els actes de la festa major d'hivern de Taradell, el proper dissabte 18 de gener a les 11 del matí, el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acte anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2019. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. També es presentarà l'audiovisual sobre els 70 anys de la cobla Genisenca.  

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 290 entrevistes i s'han realitzat 23 documentals.

 

70 anys de la cobla Genisenca

El 9 d'abril del 2020 farà 70 anys que la cobla Genisenca va fer la primera actuació oficial. El Grup de Recerca Local de Taradell s'avança a aquesta commemoració i el proper dissabte estrenarà un documental en el qual s'explica la història de la formació al llarg d'aquests 70 anys, posant èmfasi en la fundació però també en l'evolució i els canvis que ha patit al llarg d'aquests anys fins a l'actualitat, amb una formació que s'ha rejovenit i que compta amb una mitjana de 60 actuacions anuals.

El Grup de Recerca que ha volgut destacar la presència taradellenca en la història de la cobla i entre els testimonis es compta amb els dels difunts Joan Tuneu, Antoni Casassas i Segimon Serra gràcies a unes entrevistes que el GRLT va fer fa uns anys. Tots tres van ser fundadors juntament amb Jaume Codina, Josep Nogué, Andreu Ramírez i Pere Romeu que també aporten el seu testimoni. També s'ha parlat amb els taradellencs Joan Bosch, Vicenç Tió, Arcadi Prat i Albert Prat. Xavier Baurier que juntament amb Jordi Saubí, Josep Roma, Ramon Pey, Víctor Béjar o Marçal Cedó -taradellenc i músic més jove de la cobla-, son alguns dels actuals membres de la Genisenca que també expliquen la seva experiència a la cobla. El reportatge es complementa amb el testimoni de familiars com Miquela Homs, Filo Preseguer, Pep Roca Gurri o Nita Roca així com el de Montserrat Arumí, del Maricel o l'Aman Barfull, que durant molts anys els va portar amb el cotxe.

Genisenca 70 anys _ Ràdio Taradell
12 DESEMBRE (1)

 

Fent Memòria 2019. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell

Enguany el Grup de Recerca Local de Taradell ha realitzat 19 entrevistes de vida. Es tracta de Diana Alemany Fortes, Josep Baucells Reig, Pere Blanch Vilaró, Pilar Cantal Calm, Conxita Fabré Riba, Concepció Ferrer Brechtel, Jaume Freixas Lozar, Miquela Homs Codina, Albert Lozano Barcia, Carme Madriquera Santigosa, Mercè Pla Codinachs, Ramon Reig Arumí, Rafael Ribó Massó, Maria Roma Rovira, Antoni Rovira Balcells, Bernat Serdà Beltran, Encarna Tañà Codinachs, Ramon València Aguilar i Maria Rosa Viadiu Bellavista.

 

Concurs d'Instagram

El Grup de Recerca i conjuntament amb la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i la Comissió de Festes de Taradell va posar en marxa la quarta edició del concurs d'Instagram coincidint amb la Cavalcada de Reis de Taradell, la tarda-nit del 5 de gener. El concurs estava obert a tothom i hi ha participat 120 persones. L'únic requisit era ser seguidor d'Instagram de la Biblioteca @bibliotaradell i penjar les fotos a Instagram amb les etiquetes #JoVaigAmbAtxaDeBarballó i #ReisTaradell20 entre els dies 5 i 8 de gener. Aquest dissabte es donaran a conèixer els guanyadors a la millor foto i a la més original.

 

El web del Grup de Recerca Local

 L'any 2016 el Grup de Recerca va estrenar un portal web que té com a objectiu facilitar la divulgació i preservació de tots els testimonis i material recollits sobre Taradell des de fa 10 anys. A banda de la informació bàsica del GRLT i d'activitats o notícies, destaquen dos apartats: els temes monogràfics i els protagonistes. En els temes monogràfics s'hi poden trobar els treballs que des del grup s'han realitzat des de l'any 2009 i fins a l'actualitat. En cada un d'ells, a part de poder visualitzar el documental, s'hi poden trobar textos, fotografies i materials informatius que ajuden a complementar la informació. L'altre apartat que destaca recull alguns testimonis de les entrevistes de vida que s'han fet fins ara a la gent gran del municipi. Visita'ns a: https://www.taradell.cat/fent-memoria/projecte-fent-memoria.html