El Grup de Recerca Local de Taradell presentarà el documental ‘Les telefonistes de Taradell’

Coincidint amb els actes de la festa major d'hivern de Taradell, el proper dissabte 19 de gener, el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acta anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2018. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. També es presentarà l'audiovisual sobre Les telefonistes de Taradell.
Diumenge, 14/01/2018

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 230 entrevistes i s'han realitzat 20 documentals: Jordi Coll, l'escloper de Taradell (2009), Pere Cantal, una vida a pagès (2009), Els jocs dels nostres avis (2010), La vinya a Taradell (2010), L'escola dels nostres avis: El Gurri (2010), L'escola de les monges. Històries viscudes (2011), Fem mató amb la Cèlia Santigosa (2012), La fira de Santa Llúcia (2012), La matança del porc a Taradell (2013), La fàbrica tèxtil de Can Costa (2014), L'Escola del Colomer (2014), La festa del carrer Sant Sebastià (2015); En Mingo Poiós, de personatge popular a personatge de llegenda (2016); Les atxes de barballó (2016); Recordant una Rosa al Viento (2017), La festa de l'arbre 1976-1978 (2017), Anastasi Aranda, un mestre de poble (2017), Ballant amb els Brillants (2018), La Verge de Fàtima a Taradell (2018) i Les telefonistes de Taradell (2018).

 

Documental: 'Les telefonistes de Taradell'

Què tenen en comú Fina Pou, Dolors Casademunt Pujol, Margarita Casademunt, Dolors Casademunt Castells, Maria Pasqual, Teia Vilardell, Anna Riera, Isabel Clot, Maria Rosa Soler, Assumpta Esquís, Rosa Crusellas i Araceli Garcia? Són les telefonistes que entre el 1957 i el 1978 hi havia a Taradell. El Grup de Recerca les ha reunit per recordar un ofici oblidat i un espai desconegut avui en dia. Les telefonistes de Taradell explica al llarg de 30 minuts gran part de la història del telèfon a Taradell, des de que va arribar el 28 de setembre de 1916 fins que va tancar la central, amb l'arribada del telèfon automàtic, el 10 d'abril de 1978. El documental es centra sobretot en l'etapa entre el 1957 i el 1978 quan la central estava instal·lada a la casa número 14 de La Plaça i que anava a càrrec de la família Casademunt Castells. Com es va estendre el servei a Taradell i l'evolució d'aquest, quin era el procés per atendre una trucada local, les conferències a altres pobles i també les nacionals (amb conferència prèvia a Barcelona), els horaris i els torns, el tracte amb la gent i les empreses del poble, els telegrames, l'espai i també moltes anècdotes formen part d'aquest documental en el qual destaca el bon ambient i la complicitat entre les treballadores i els responsables dels 'Telèfons' de Taradell.

 

Grup telefonistes 2018

 

 

Fent Memòria 2018. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell

Enguany el Grup de Recerca Local de Taradell ha realitzat 16 entrevistes de vida. Es tracta d'Hermínia Algilaga Peña, Ramon Baucells Reig, Roser Bigas Brugalla, Dolors Blancafort Corominas, Emília Bosch Marcet, Jaume Codina Presegué, Manel Gausa de Mas, Joan Galobardes Llach, Ramon Montaña Espelt, Claudi Prat Barfull, Fina Pou Farrés, Jordi Recoder Pujol, Felisa Riera Freixas, Pilar Roca Formentín, Fina Roma Rovira i Josep Soler Homs. Durant l'acte es farà un reconeixement a totes aquestes persones que s'han entrevistat al llarg del 2018 i es podrà veure un fragment de l'entrevista.

 

Avi, àvia! Canta'm una cançó

El Grup de Recerca Local de Taradell vol recuperar les cançons que cantaven els nostres avantpassats per evitar que caiguin en l'oblit a través del projecte Avi, àvia! Canta'm una cançó.  Aquest va començar fa dos anys amb la col·laboració de l'Escola Sant Genís i Santa Agnès de Taradell i d'una de les seves professores Rosa Papell i des de llavors s'han recuperat una cinquantena de cançons interpretades pels mateixos avis i àvies de l'escola i també en les entrevistes de vida que fa el Grup de Recerca. Durant l'acte de dissabte es podrà veure i escoltar un fragments d'elles. 

 

Concurs d'Instagram

Des del Grup de Recerca i conjuntament amb la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i la Comissió de Festes de Taradell s'organitza un concurs d'Instagram coincidint amb la Cavalcada de Reis, la tarda-nit del 5 de gener. El concurs està obert a tothom. L'únic requisit és ser seguidor d'Instagram de la Biblioteca @bibliotaradell i penjar les fotos a Instagram amb les etiquetes #JoVaigAmbAtxaDeBarballó i #ReisTaradell19 entre els dies 5 i 8 de gener. El mateix dissabte, 19 de gener, es donaran a conèixer els guanyadors a la millor foto i a la més original.

 

El web del Grup de Recerca Local

Des de fa tres anys el Grup de Recerca va estrena el web <www.gruprecercataradell.cat> que té com a objectiu facilitar la divulgació i preservació de tots els testimonis i material recollits sobre Taradell des de fa 10 anys. A banda de la informació bàsica del GRLT i d'activitats o notícies, destaquen dos apartats: els temes monogràfics i els protagonistes. En els temes monogràfics s'hi poden trobar els treballs que des del grup s'han realitzat des de l'any 2009 i fins a l'actualitat. En cada un d'ells, a part de poder visualitzar el documental, s'hi poden trobar textos, fotografies i materials informatius que ajuden a complementar la informació. L'altre apartat que destaca recull les entrevistes de vida que s'han fet fins ara a la gent gran del municipi.