El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental ’25 anys de la Fundació Vilademany’

Dissabte, 30/04/2022

El proper dissabte 30 d'abril a les 11 del matí el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acte anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg dels dos darrers anys i que porta per nom Fent Memòria 2020 i 2021. Dos anys recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. També es presentarà l'audiovisual sobre els 25 anys de la Fundació Vilademany.

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 309 entrevistes i s'han realitzat 25 documentals.

 

Documental: 25 anys de la Fundació Vilademany

Al llarg dels 50 minuts el documental explicar la història de la Fundació Vilademany, des dels seus inicis, quan el 1993 es va veure la necessitat que Taradell havia de crear un servei d'atenció a la gent gran, passant per la construcció dels primers 20 habitatges tutelats (1996), el centre de dia (2000), la residència assistida (2006), la gestió dels pisos socials del Pujoló (2013) i fins a la inauguració, just fa un any, del nou edifici (al carrer Ramon Pou, on hi havia l'antic CAP) destinat a habitatges tutelats amb 16 pisos.

A banda d'explicar els orígens i l'evolució de la Fundació Vilademany de Taradell, el documental mostra el seu dia a dia. I és que el reportatge també vol reflectir la part més humana de la Fundació. Per una banda, les persones que hi treballen i, per l'altra, els usuaris. Una part important del documental també la tenen les activitats i taller que es realitzen a la Fundació, amb la implicació de diverses entitats, centres educatius i voluntaris del municipi. També té una part destacada la Covid-19 i com aquesta pandèmia va impactar a la Fundació Vilademany.

En total s'han entrevistat una cinquantena de persones, que són la veu dels milers de persones que en un moment o altre s'han involucrat amb la Fundació al llarg d'aquests 25 anys. Es tracta de Carme Amblàs, Antònia Andreu, Maite Beitia, Moha Belhaj, Mercè Bigas, Mercè Cabanas, Eva Casassas, Àngels Castells, Raül Cegarra, Antònia Costa, Francisca Costa, Mireia Costa, Cari Garrido, Martina Gil, Isidre Gimeno, Aina Gómez, Maria Jesús Gómez, Eli González, Xevi Güell, Duna Herranz, Carme Homs, Teresa Lapeña, Natali Lara, Dolors Martí, Mariona Mendoza, Sole Molina, Vinyet Morera, Samira Moumen, Josep Munmany, Àngela Perona, Dolors Pratdesaba, Pau Puig, Meri Redorta, Mercè Reina, Joan Ribot, Montse Ricart, Clara Riera, Anna Roca, Marta Roca, Berta Sala, Imma Sala, Anna Sellés, Berta Sellés, Maria Rosa Serra, Fina Solagran, Núria Tió, Pepi Tordera, Marta Torrentó, Carme Tort i Lluís Verdaguer.

Actualment la Fundació compta amb una seixantena de treballadors que fan possible el funcionament de les 72 places de residència assistida, 40 places de centre de dia, les 33 places d'habitatges tutelats, les 30 places de menjador social i les 21 places de pisos tutelats. Després de 25 anys, la Fundació ha atès més de mil persones en els diferents serveis que ofereixen.

Fundació Vilademany

Fent Memòria 2020 i 2021. Dos anys recollint records i vivències de la gent gran de Taradell

Enguany el Grup de Recerca Local de Taradell ha realitzat 16 entrevistes de vida: Carme Amblàs i Solà, Gustau Benguerel i Coll, Rosa Codina Costa, Maria Coll Clapera, Agustí Escarré i Arumí, Carme Farré i Garolera, Andreu Gil i Felipe, Carme Güell i Codina, Neus Homs i Noguera, Mateu Homs i Soler, Dolors Martí i Ballús, Joan Mundó i Torras, Antònia Pujols i Freixas, Josep Teixidó Ginebra ‘Richard', Carme Tort Serra i Ferran Vilaró i Codina.