El Grup de Recerca Local presenta el documental 'El concurs de grills de Taradell'

Dissabte, 21/01/2023

El proper dissabte 21 de gener a les 11 del matí el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acte anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2022. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. L'acte servirà també per veure l'estrena del documental sobre el concurs de grills. 

Fer pasta (1)JPG

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat més de 300 entrevistes i s'han realitzat 26 documentals.

Concretament aquest 2022 s'han realitzat 13 entrevistes de vida: Tere Caralt, Joan Vilamitjana, Josep Pons, Antonio Morcillo, Josep Riera Coll, Alfons Morcillo, Maria Sellés, Dolors Casas, Maria Miralpeix, Joan Casassas, Carme Godayol, Maria Camanforte i Angeleta Pratginestós i 21 entrevistes temàtiques: 6 pel documental La nit a Taradell: 'De Can Grapas al Tramun passant per La Gavina i el Maricel (Pep Llusà, Quimi Portet, Jordi Roca, Fina Pujol, Isidre Miralpeix i Albert Om), 10 pel documental sobre el concurs de grills (Mercè Romeu, Ramon Montaña, Joan Serra, Toni Pérez, Jordi Freixas, Maria Godayol, Fàtima Izquierdo, Antònia Victori, Gerard Paredes, Jaume Sañé, Lluís Autonell i Salvador Solagran); dues pel treball sobre la pasta fresca (Àngels Riera i Raül Cegarra) i una per l'elaboració de la confitura de codony (Dolors Tarrats).

Fer Codony

El concurs de grills de Taradell

El primer concurs de grills de Taradell es va celebar el 23 de juny de 1946 i estava organitzat per la colla de l'enciam, un grup d'homes que realitzaven diverses activitats pel poble. En aquest grup hi havia Mn. Ramon Vidal i Pietx que va ser qui va proposar de fer la Festa del Grill ja que l'havia vist fer en la seva etapa al seminari. Les tres primeres edicions es va fer al pati de la Rectoria. Després es va traslladar al Pla de Marenga ja amb Mn. Jaume Mugosa i el grup  d'Acció Catòlica al capdavant. Coincidint en aquesta nova etapa del Concurs de Grills, es va incorporar als jocs de cucanya a la festa. Durant la dècada dels 50, el concurs de grills era tot un esdeveniment. El Pla de Marenga s'omplia de taradellencs i taradellenques, tant dels que hi participaven com dels que simplement ho anaven a veure. Com a novetat, l'any 1959 hi va actuar l'esbart Sant Genís, que feia pocs mesos que s'havia format, amb tres peces de balls de bastons dirigides per Joan Presgué mentre que Andreu Ramírez va tocar el clarinet.

Entre el 1962 i el 1971 el concurs es va deixar de fer. No va ser fins al 1972 quan, una colla de joves que havien format de nou l'Agrupament Escolta Rocaguinarda, el van tornar a engegar seguint practicament el mateix sistema que s'havia fet servir fins al moment. El lloc també era el Pla de Marenga i durant els primers anys comptava amb molta participació. 

A finals dels anys 70, al concurs de grills se li va afegir el de cargols. I el 1987 s'hi va afegir el concurs de salts de granotes, tot i que aquest no va arrelar tant. Per diversos motius, entre els quals hi ha el final de l'Agrupament, els tres concursos es van deixar de fer. L'any 2017 un grup d'excaps el van voler recuperar. La iniciativa però només va durar aquell any. 

El documental sobre el concurs de grills explica la història d'aquest concurs taradellenc des dels seus orígens i fins el 2017, darrer any que es va fer a través dels testimoni de 17 persones que havien organitzat i/o col·laborat en la concurs de grills: Hermínia Algilaga, Lluís Autonell, Josep Codina, Jordi Freixas, Maria Godayol, Fàtima Izquierdo, Maria Miralpeix, Ramon Montaña, Antoni Morcillo, Gerard Paredes, Toni Pérez Josep Riera Coll, Mercè Romeu, Jaume Sañé, Joan Serra, Salvador Solagran i Antònia Victori. Al llarg dels 30 minuts de durada també es parla de com es caçen els grills i del perquè (o què vol dir) ser de la 'P'. 

Concurs de Grills - FOTO Daniel Molsosa