Josep Miret presenta a Sant Julià 'Els del 42. 7 testimonis del final de la guerra civil a Osona'

En el marc de les III Jornades de l'Aeròdrom de Vilatorta, el membre del Grup de Recerca de Taradell, Josep Miret, va realitzar a mitjans d'abril la conferència teatralitzada ELS DEL 42: set testimonis del final de la Guerra Civil a Osona.
Dilluns 18/04/2016

Es tractava de la narració del testimoni de set nois de 17 anys que durant el gener de 1939 van ser mobilitzats per l'exèrcit de la República, a les poblacions de Centelles, Tona, Malla, Taradell, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta que Miret ha anat recopilant al llarg dels anys basant-se en les memòries de Lluís Urpinell i Joan. Les lectures dels testimonis van a nar a càrrec dels taradelelncs Guim Sagalés i Joan Casulleras.

Conferència Miret

Conferència Miret

 

 "Un grups d'aquests reclutes enquadrats a la 242 Brigada Mixta, fan la instrucció militar a Centelles. Durant els pocs dies que els hi dura la guerra, volten per la nostra comarca i recorren els carrers, camins i carreteres d'Hostalets, Tona, Malla, Taradell, Sta. Eugènia, Calldetenes, Vic, Sant Julià... ja sigui fent-hi instrucció, combatent, retirant-se amb el gruix de l'exèrcit i de la població civil, o senzillament, morint-hi.7 testimonis de record i homenatge a tots aquells nois protagonistes involuntaris de les ultimes hores de la guerra, i testimonis del horror, de les humiliacions i de la misèria dels primers dies de postguerra, internats en camps de concentració franquistes on la vida i la dignitat de la persona no valien res". 

 

Josep Miret i Mercè. 53 anys. Natural de Cervera i veí de Taradell. Enquadernador i treballador públic en excedència. Tot buscant informació referent a la mort del meu avi al camp de concentració de Deusto, em vaig tornar un remenador i buscador addicte als papers, històries, dades i escenaris de la guerra civil a arxius militars, eclesiàstics i civils. Autor del cens del cost humà de la guerra civil de Taradell i de Sant Hipòlit de Voltregà. Actualment estic investigant el transcurs de la guerra a Taradell i transcrivint uns dietaris d'aquest període tant convuls de la nostra història, i com a membre del Grup de Recerca Local de Taradell, preparant una recerca sobre la Impremta a Taradell.

Guim Sagalés i Joan Casulleras. Nascuts a Taradell, de 17 anys.  Estudien Segon de Batxillerat a l'IES Taradell, i son jugadors d'hoquei al CP Taradell. En Guim estudia solfa a l'Escola de Música de Taradell i toca la trompeta i el bombardí,i forma part de la Tarabanda. n Joan fa teatre a Escènic Vic des de ben petit, i toca la guitarra.