Mor Roser Oller de Capell, als 90 anys

Dimarts, 24/03/2020

Aquest dimarts, 24 de març, ha mort a Barcelona Roser Oller i Montía (coneguda com a Roser Capell), persona molt vinculada al municipi taradellenc. Vídua de Jordi Capell i Casaramona, Oller (Barcelona, 21 de març de 1930) era educadora musical i política. Amb el seu marit van fundar l'escola Nabí de Vallvidrera, en la qual va treballar com a mestra de música fins que es va jubilar. També era membre d'Òmnium Catalunya i va ser, l'any 1974, una de les fundadores de Convergència Democràtica de Catalunya. L'any 1992 va ser diputada del Parlament i membre de la Comissió de Política Cultural. El 1997 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona. 

Roser Oller de Capell

 

La seva vinculació amb Taradell comença al seu primer any de vida quan la seva família hi va començar a estiuejar. Després d'uns anys d'absència, als 19 anys i per recuperar-se d'una malaltia, hi va tornar. Va ser quan va conèixer a Jordi Capell, hereu de la finca del Pla de Vinyaclosa del barri de Mont-rodon. De fet, la família Capell, juntament amb la família Genís, van ser els impulsors tant del baixador de Mont-rodon com del propi barri, el més antic de Taradell. 

L'any 1970, el seu marit, arquitecte, matemàtic i humanista, va morir i ella es va fer càrrec del seu patrimoni. L'any 1994, en el pregó de la festa major que Oller va fer, destacava "el meu afecte per al poble de Taradell i per a la seva gent. És quan van mal dades quan coneixes la gent... t'adones de qui et dóna suport; de qui et deixa de banda...; quan t'adones de les petites delicadeses de cada dia, més que dels grans gestos". 

Quatre anys després de la seva mort, Oller de Capell, per recordar la figura del seu marit, gran amant de la cultura, va crear juntament amb altres persones d'aquest món, el Concurs Literari de Lectura de Taradell amb l'objectiu de promocionar el coneixement de la nostra llengua i l'aprofundiment en la cultura i “un ajut i un estímul per a la lectura de llibres en català”. En aquella primera edició el jurat va estar format per Sebastià Sorribas, Joan Casanovas, Josep Romeu, Lluís Solà i Joan Vallvè. Es van presentar 13 treballs i l'obra guanyadora va ser de Marta Bellpuig amb Els pagesosEl diari d'Anna Frank de Rosa Maria Molist i Codinachs va rebre el primer premi de la llista especial. També es van donar dos accèssits: un a Francesc Homs per l'obra Testament a Praga i una altra per El zoo d'en Pitus que signava amb el pseudònim de Bernat el Cigró. Es van fer nou edicions (1974, 1979, 1977, 1981, 1982, 1983, 1985 i 1988). En aquesta última edició es van presentar 122 treballs. A la Biblioteca de Taradell es conserven tots aquests treballs. 

L'any 2014 es va recuperar el premi i es va anomenar Premi Infantil Jordi Capell, formant part del Premi Solstici de Taradell destinat a nens i nenes fins a 12 anys.

Roser Oller + Solstici
Roser Oller + Solstici

 

A Taradell també hi ha un carrer que porta el nom de Jordi Capell.