Tot el que has de saber sobre els ajuts pel coronavirus

Les ajudes per als comerços i negocis tancats durant el confinament es poden començar a sol·licitar a partir d'aquest dilluns.

Dilluns 29/06/2020

Ple municipal

 

A partir d'aquest dilluns, es poden començar a demanar les ajudes que ha impulsat l'Ajuntament per a comerços i autònoms amb l'objectiu de pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. De moment, es destinaran uns 150.000 euros en ajuts, tal com es va aprovar en el ple municipal de la setmana passada. Uns diners que s'han obtingut després de modificar el pressupost d'aquest any, amb canvis de partides d'inversió i modificacions de crèdit.

Comerços i autònoms

Taradell, efectes coronavirus (13)

D'entre totes les mesures, cal destacar que hi ha 90.000 euros que es destinaran a comerços i autònoms que han hagut de tancar durant l'estat d'alarma. Per tant, negocis que no es consideraven essencials. Aquestes ajudes es poden començar a demanar aquest dilluns, tant presencialment a les oficines de l'Ajuntament com telemàtica. Aquestes ajudes es reparteixen en dues línies: l'import mínim a percebre serà de 500 euros si l'empresa o autònom disposa de local comercial obert al públic i de 400 si és una autònom sense local obert al públic.

Núria Arau

La concessió d'aquestes subvencions serà per estricte ordre de data de presentació de sol·licituds i fins a esgotar la partida. Segons va explicar la regidora d'Hisenda, Núria Arau, en una entrevista a Ràdio Taradell dijous passat, calculen que uns 200 comerços i autònoms es podran acollir a aquestes ajudes. Tot i això, no descarten obrir una nova convocatòria més endavant "si les administracions superiors, com la Generalitat i el govern espanyol, fan el pas amb les moltes ajudes que prometen".

Arau va explicar que han intentat simplicar els tràmits: "Confiem molt en les persones i això es demostra a les bases en què no demanem molta paperassa".

En aquest ENLLAÇ es poden trobar tots els documents que cal presentar.

Més depesa social

L'Ajuntament també ha triplicat les ajudes a Serveis Socials i arribarà als 31.000 euros. Aquests recursos estan destinats a ajudes indirectes, ja sigui per despesa d'alimentació, subministrament energètic o d'aigua, i es gestionen des de la Mancomunitat La Plana. En aquest cas, per accedir-hi, cal dirigir-se a les oficines municipals del carrer de la Vila i també es pot trucar al 938 125 445.

Ajudes als casals d'estiu

A més, es destinen 10.400 euros a casals d'estiu. Aquest import contempla, per primera vegada a Taradell, ajudes a entitats privades i associatives, a banda del casal impulsat per l'Ajuntament, que comença aquest dilluns. En aquest sentit, l'aportació que reben el Parc d'Esports i l'AMPA del Gurri és diferent. Això es deu "a la diferència de preu de cada casal i a la voluntat de l'equip de govern de donar un impuls al casal de l'AMPA", expliquen des del govern municipal. Sent un barri situat a més de tres quilòmetres de distància del nucli de Taradell, "es vol promoure les relacions entre els infants del nucli de Taradell i del barri, i disminuir el cost de desplaçament". 

Menys inversió

Amb les modificacions que ha calgut fer, Arau té clar que estem davant d'uns pressupostos "nous", que no permetran reduir el nivell d'endeutament tant com voldrien. Per atorgar totes aquestes ajudes es "sacrificaran" inversions, "però ara la situació de Taradell i del coronavirus és el més important". En l'entrevista a Ràdio Taradell, Arau també va detallar que fer canvis en els números no és tan fàcil com sembla, ja que "moltes situacions s'han de consutar amb el Ministeri d'Hisenda".

Per exemple, el que no es podrà fer és un punt de recàrrega de vehicles elèctrics que s'havia de fer a l'Espai 1 d'Octubre, la qual cosa ha obligat a renunciar a una subvenció, i també s'ha modificat el crèdit de la Ronda de Montserrat. Es manté en 80.000 euros per pagar l'enderroc de Can Sardà i fer la redacció del pla parcial.

En total, fins ara l'Ajuntament de Taradell ha dedicat 306.000 euros a afrontar les mesures contra la Covid-19. Aquí s'hi inclouen els 123.000 euros que han costat les nòmines de l'EAS després que el Ministeri de Treball no acceptés l'ERTO de l'empresa gestora o el 30% de sou per compensar l'ERTO aplicar a les fundacions participades per l'Ajuntament.

 

Entrevista a Núria Arau: