Taradell recrearà dissabte la defensa i retirada republicana de 1939

És la primera recreació que es fa a Osona sobre fets de la Guerra Civil a partir d'una caminada de 7 quilòmetres

Dissabte, 03/02/2024

El dia de la Candelera de l'any 1939 les tropes republicanes defensaven el terme de Taradell de l'entrada de les tropes franquistes. Els nois de la 74a Divisió 229 Brigada Mixta s'establiren a finals de gener als voltants de Tona i Taradell per controlar la zona. Les tropes estaven repartides entre el Castell de Mont-rodon i el poble, on dormen alguns efectius per minar el pont de Taradell a pic i pala, i dificultar així l'avanç de l'exèrcit feixista cap a Viladrau i Santa Eugènia.

Recreació de memòria Democràtica

Mentrestant el primer regiment de l'exèrcit franquista anava avançant per la carretera de La Garriga direcció a Centelles. El segon regiment pujava de Caldes a Sant Feliu de Codines i Centelles. El dia 2 de febrer. està establert a Tona amb la 38a bateria 65/17 que cobreix les espatlles a l'exèrcit franquista.

A partir d'aquests fets s'organitzarà, al llarg del matí d'aquest dissabte, 3 de febrer, una recreació de les últimes hores de l'exèrcit republicà a Taradell.

A dos quarts de 9 del matí, davant de Can Costa Centre Cultural, s'iniciarà la caminada de "Cultura en marxa" que seguirà el recorregut que van fer els soldats durant la retirada. S'explicaran els fets que van tenir lloc entre el Serrat dels Lladres i el Serrat del Puigmal.

La caminada tindrà una distància de 7 quilòmetres i comptarà amb explicacions històriques, a cada parada, fins a arribar a La Plaça. Al llarg del recorregut el músic Ramon Redorta interpretarà algunes de les cançons que els milicians cantaven a la trinxera. Un cop arribats a La Plaça els assistents rebran una ració, com a esmorzar, que constarà d'una llauna de sardines, un llonguet i cafè de mitjó.

trinxera

La Plaça es convertirà, ja des de les 9 del matí, en un camp d'establiment del regiment, amb milicianes i milicians que reconstruiran un campament i la seva cantina. Es podrà observar com era el dia a dia d'un soldat al front, com anaven vestits i les cançons que es cantaven a la trinxera. També es podrà veure unes de les últimes accions que la brigada mixta va fer abans de la retirada: la voladura del pont de la carretera de Viladrau.

Aquesta recreació —la primera que es fa a Osona sobre fets de la Guerra Civil— anirà a càrrec de l'Associació de Recreació Històrica del Montserratí i de Recreació Història i Patrimoni Junts. També comptarà amb l'actuació de Ramon Redorta a la part de les cançons de trinxera. I les explicacions històriques aniran a càrrec de la regidora de Memòria Democràtica, Míriam Martínez, llicenciada en Història Moderna i Contemporània.

Memòria Democràtica — Recreació Defensa Línia 4 1939

Per participar a la caminada cal enviar un correu electrònic a reserves@taradell.cat. I per rebre la ració directament a La Plaça (per qui no participi a la caminada), cal adreçar-se a les oficines de l'Ajuntament.