FOTOS. Sentit homenatge a Francesc Viadiu

Taradell recorda el polític i escriptor per la seva actuació compromesa a favor de la llibertat i la dignitat

Dilluns, 13/11/2023

Sentit i emotiu acte d'homenatge i reconeixement a Frances Viadiu i Vendrell. Va ser dissabte al migdia al cementiri de Taradell. Un acte que també va servir per homenatjar a totes les víctimes taradellenques del llarg de la Guerra Civil i la postguerra.

Acte Homenatge Francesc Viadiu (1)

Un dels moments més emotius va ser quan l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, acompanyada de la filla de Viadiu, Rosa Viadiu; de la regidora de Memòria Democràtica, Míriam Martínez, i de Jordi Font, director del Memorial, van posar una rosa blanca a la placa que des del consistori taradellenc s'ha posat a les escales del cementiri com a “homenatge i reconeixement a la seva actuació compromesa a favor de la llibertat i la dignitat”, tal com va explicar la regidora.

Prèviament Jordi Torner, director de l'Arxiu Comarcal del Solsonès, i l'exdiputat Enric Cardús van parlar de la figura de Francesc Viadiu.

Frances Viadiu va ser un destacat protagonista de la política del segle XX. Fundandor d'Esquerra Republicana de Catalunya, va ser diputat del Parlament de Catalunya el 1932, delegat de l'ordre públic a Lleida, director general de Patrimoni Artístic de la Generalitat i alcalde de Solsona. Exiliat a França, va oposar resistència al nazisme i va col·laborar en l'evasió d'aviadors a través d'Andorra. Tot i haver pactat el retorn a Catalunya, va ser empresonat a la Model (1954-1955).

Acte Homenatge Francesc Viadiu (29)

Durant l'acte també va intervenir Jordi Font, director del Memorial, i Rosa Viadiu, que va donar les gràcies a totes les persones que havien organitzat aquest acte de record i reconeixement al seu pare. Finalment, l'alcaldessa Mercè Cabanas va tancar l'acte recordant una entrevista que li va fer amb 18 anys per El 9 Nou on ja es veia que “era un home avançat i que va predir moltes coses que han acabat passant”. També va explicar que l'any 1986 ja se li va fer un homenatge al local social de La Caixa juntament amb tots els parlementaris del 1932, però va deixar clar que “es mereixia aquest altre homenatge de record del poble que el va acollir en els seus darrers anys de vida”.

A l'acte, que va comptar amb un centenar de persones, hi havia també l'exdiputat Josep M. Casals, l'editor Rafael Dalmau, l'escriptor Jordi Mata, l'historiador Joan Marc Passada o Manel Pérez, president de la sectorial d'Esquerra de Memòria i Reparació, a banda d'alguns dels regidors i regidores del consistori taradellenc.

Al final de l'acte, tots els familiars presents van deixar una rosa blanca a la placa que hi ha al cementiri, inaugurada l'any passat, amb el nom de les 105 víctimes taradellenques de la Guerra Civil i la postguerra.

Acte Homenatge Francesc Viadiu (4)

 

Fotos i/o vídeos relacionats

Acte Homenatge Francesc Viadiu (1)Acte Homenatge Francesc Viadiu (10)Acte Homenatge Francesc Viadiu (11)Acte Homenatge Francesc Viadiu (12)Acte Homenatge Francesc Viadiu (13)Acte Homenatge Francesc Viadiu (14)Acte Homenatge Francesc Viadiu (15)Acte Homenatge Francesc Viadiu (16)Acte Homenatge Francesc Viadiu (17)Acte Homenatge Francesc Viadiu (18)Acte Homenatge Francesc Viadiu (19)Acte Homenatge Francesc Viadiu (2)Acte Homenatge Francesc Viadiu (20)Acte Homenatge Francesc Viadiu (21)Acte Homenatge Francesc Viadiu (22)Acte Homenatge Francesc Viadiu (23)Acte Homenatge Francesc Viadiu (24)Acte Homenatge Francesc Viadiu (25)Acte Homenatge Francesc Viadiu (26)Acte Homenatge Francesc Viadiu (27)Acte Homenatge Francesc Viadiu (28)Acte Homenatge Francesc Viadiu (29)Acte Homenatge Francesc Viadiu (3)Acte Homenatge Francesc Viadiu (30)Acte Homenatge Francesc Viadiu (4)Acte Homenatge Francesc Viadiu (5)Acte Homenatge Francesc Viadiu (6)Acte Homenatge Francesc Viadiu (7)Acte Homenatge Francesc Viadiu (8)Acte Homenatge Francesc Viadiu (9)