ÀUDIO. Taradell, a punt de convertir-se en la capital de la novel·la negra catalana

Una vintena d'escriptors del gènere participaran entre divendres i dissabte al Taradell Negre

Divendres, 12/04/2024

Rdp Taradell Negre 2024 (3)

Aquest divendres i dissabte, Taradell es convertirà en la capital de la novel·la negra catalana amb la tercera edició del Taradell Negre, sota l'organització de la Biblioteca i amb el suport de l'Ajuntament. De fet, des de fa dies que es fan activitats al voltant d'aquest festival, però el plat fort arriba ara amb la presència al municipi d'una vintena d'escriptors del gènere que participaran en les set taules temàtiques que s'han organitzat.

Aquest cop, el fil conductor serà "La cua de palla". A més, el Taradell Negre preveu fer un homenatge a la trajectòria d'un dels autors que forma part d'aquesta col·lecció: Andreu Martín.

Un festival que, segons les seves impulsores, "està més que consolidat, ja que són els mateixos escriptors els que piquen a la porta".

Andreu MartínJPG

La inauguració del festival serà aquest divendres a tres quarts de 7 de la tarda amb els parlaments i la final de l'Slam Literari, on participen els quatre alumnes de segon d'ESO de l'Institut de Taradell que han quedat finalistes en les proves que han fet fins ara al centre.

Tot seguit, hi haurà ja la primera de les taules, "Nit diabòlica", amb la participació de les escriptores Empar Fernández, Sònia Guillén, Maite Carranza i Júlia Prats.

Dissabte, les xerrades començaran a les 11 del matí a la sala gran de Can Costa. La primera està titulada "La mort t'assenyala", amb Gemma Romeu i Marta Tena, moderada per Antoni Pladevall. A les 12, està prevista la tertúlia "Oi que maten els cavalls?", amb Anna Maria Villalonga, Jordi de Manuel i Inés MacPherson, amb la moderació d'Irene Solanich. A la 1, hi haurà la darrera taula rodona del matí titulada "El llarg adéu", amb Maria Rosa Nogué, Maria Sardans i Silvestre Vilaplana, moderada per Núria Martínez.

A la tarda, a dos quarts de 5 i moderada per Aniol Florensa, tindrà lloc la taula rodona "L'hora més fosca", amb la participació de Marc Font, Anna Moner i Jordi Dausà. Més tard, a dos quarts de 6 es farà la tertúlia "Cop mestre", amb Biel Cussó, Xavier Aliaga i Jordi Corbera i la moderació de Sebastià Bennasar.

Tot seguit, es farà l'homenatge a Andreu Martín amb la presència de l'escriptor.

Finalment, hi haurà una de les taules més esperades dedicada al narcotràfic amb tres autors: la periodista Fàtima Llambrich, el mosso d'esquadra Xavier Álvarez i l'exalcalde de Vilassar de Mar Damià del Clot.

Presentació del llibre Bruta i esquinçada (6)

El Taradell Negre arriba després de les primeres activitats que s'han fet durant la prèvia del festival, com ara clubs de lectura, activitats per als més petits, els tastets negres o un concurs de microrelats. També destaquen dues presentacions de llibres: la segona novel·la de Núria Martínez, "Bruta i esquinçada" i la presentació de "Rigor Mortis. Els casos del forense Narcís Bardalet", de Tura Soler, en un escenari ben particular: la sala aconfessional del tanatori de Taradell.

Presentació \'Rigor Mortis\' (5)

Entrevista a la directora de la Biblioteca, Eva Leucó, i la comissària del Taradell Negre, Núria Martínez: