ÀUDIO i VÍDEOS. Preseguer: ''Ens hem carregat els Tres Tombs a Catalunya''

Una jornada de portes obertes a L'Alzinar de la Roca substitueix el passant de diumenge, que s'ha hagut de suspendre per un virus que afecta els cavalls.

Divendres, 05/03/2021

Finalment, Taradell s'ha quedat sense passant dels Tres Tombs. A última hora, l'organització ha decidit suspendre la benedicció prevista per diumenge al matí, amb la participació només d'uns 35 cavalls i sense públic, arran de l'aparició d'un virus que afecta aquests animals. Es tracta d'un focus de rinoneumonitis equina, del qual només s'ha detectat un cas a Catalunya. En concret, al Club de Polo de Barcelona.

Josep Preseguer

 

Des del Departament d'Agricultura han deixat la decisió en mans de l'organització i, fins i tot, els permetien el passant si complien certs requisits, però la Comissió dels Tonis ha decidit suspendre'l després d'escoltar "els raonaments de l'Ajuntament de Taradell". Així ho va explicar el president dels Tonis, Josep Preseguer, en una entrevista al programa Taradell al dia de Ràdio Taradell aquest dijous.

Preseguer va denunciar pressions per part de negocis del món del cavall i va lamentar "falta de valentia", tenint en compte que el govern permetia l'organització. Considera que no s'ha pensat "en la gent que mantenen uns animals per a les festes dels Tres Tombs", la qual cosa ara suposa deixar-los sense uns 150 euros per cavall. Al passant de Taradell, els cavalls eren de la mateixa comarca d'Osona o bé del Vallès.

Per tot plegat, Preseguer és molt contundent i considera que "ens estem carregant els Tres Tombs a Catalunya i el calendari festiu". Diu que "és impossible mantenir aquests animals si l'únic negoci que tenen és dels Tres Tombs o els casaments." En aquest sentit, recorda que hi ha comissions que ja fa dos anys que no poden fer el passant i, en algun cas, són festes que mouen 100.000 euros i que ara ho tindran difícil, per exemple, per demanar subvencions. Preseguer puntualitza que Taradell "té la sort de tenir gent jove i que la festa està arrelada."

Portes obertes a L'Alzinar

La suspensió del passant s'ha substituït per una nova activitat diumenge al matí. Es tracta d'una jornada de portes obertes a L'Alzinar de La Roca, on es podrà visitar el patrimoni dels Tonis i conèixer de primera mà totes les tasques de manteniment i preservació de les eines i carros que s'hi exhibeixen. S'organitzaran tres sessions per no aglutinar un nombre molt elevat de públic. Serà a les 10, a les 11 i a les 12. Les inscripcions es poden fer en aquest enllaç.

Portes obertes Alzinar

 

Primeres activitats

Aquest divendres a la tarda, ja s'han fet les primeres propostes dels Tonis 2021 abans del plat fort d'aquest dissabte a la tarda. Hi ha hagut un taller amb el Parc de les Olors i L'hora de la conte de la Biblioteca. Tot s'ha pogut seguir per streaming.

 

Entrevista a Josep Preseguer a partir del minut 28: