Nou llibre de la poetessa Rosa Codina

Es diu Nits i es presentarà a la Biblioteca de Taradell el 22 d'abril.

Dilluns, 05/12/2022

La poetessa de Taradell Rosa Codina i Costa acaba de publicar el seu cinquè treball. Es titula Nits i compta amb el pròleg d'Antonio García Lorente que afirma que amb aquest llibre "Codina dedica tot un poemari sencer a viure plenament la nit, des de la contemplació, des de l'estat de vigília i des del somni pròpiament dit". 

Nits està dividit en 9 parts: Nits, Fascinació, Nits Canviants, Nit Pròpia, Nits felines, Àguila, Cavall Blanc, Serpent i Desert. Consta de 100 pàgines i està editat per Jesús Aumatell dins la Col·lecció Buscalls. 

García Lorente diu en el pròleg que "Nits, el Ser del Poeta és el portaveu o relator d'un coneixement iniciàtic. Com si es tractés d'un ritu, la presència del principi potent de la nit és invocat i reclamat per la poetessa, delerosa de ser amarada pel seu encís, un cop es fa el silenci sobre el crepuscle, perquè la vol contradir, tal com va fer Joan Vinyoli, segons la citació inicial que l'autora ens porta als lectors. És a dir, vol una relació dialèctica amb la nit. Tot comença a la porta del llindar del somni, amb la fascinació davant del desconegut, la seducció mistèrica. Però el camí no serà fàcil gens ni mica, la joia i el desig es combinen amb la incertesa i una inevitable por quan les urpes de la nit, en la seva manifestació més tètrica possible, festegen amb els novicis que se li acosten, la por i l'astorament és la reacció més instintiva i fàcil. L'autora malda per fugir-ne des d'un dolç i acollidor desafiament davant de l'esmicolament dels cignes de cristall. La recepta és penetrar a la partitura musical de la nit, deixar-se endur dins del seu esperit canviant i contemplar-lo". 

I finalitza destacant que "Nits és un llibre carregat de simbologia" ja que hi "apareixen animals arquetípics als somnis de Rosa Codina". 

Feia 10 anys que Codina no presentava cap llibre. El primer va ser En el mar del pensament (1995) i el van seguir Sensacions. Paraules i poemes (1997). Destí d'amor (2003) i Llibertat! Terra i Pàtria (2012). 

Nits, de Rosa codina

 

twitter