Exposició 'El calendari de pagès, tot un referent per a la societat' a Can Costa

La mostra, organitzada pels Tonis i Edicions Morera, es pot veure a la sala d'exposicions fins al 2 de febrer.

Dissabte, 11/01/2020

Tonis 2020 Exposició (4)

 

Fins al 2 de febrer, es pot visitar al Centre Cultural Costa i Font l'exposició El calendari de pagès, tot un referent per a la societat. Organitzada per l'Associació dels Tonis de Taradell, ha comptat amb la col·laboració de Norbert Tomàs, director d'Edicions Morera i editor del Calendari de l'Ermità. L'exposició mostra el període en què es va popularitzar l'edició de calendaris i almanacs durant el segle XIX i principis del segle XX. Unes publicacions que anaven dirigides sobretot a la població rural i al món del pagès. La seva utilitat per als pagesos era força evident, sobretot per les informacions referides al pronòstics del temps, les llunacions que influeixen en el creixement de les plantes i els animals, així com l'anunci dels dies festius i de celebració de fires i mercats, on els pagesos anaven a vendre els seus productes o comprar eines, llavors i avituallament.

Tonis 2020 Exposició (5)

 

Al llarg de l'exposició, que es va inaugurar aquest dissabte a la tarda, es poden contemplar tota una sèrie de calendaris antics originals així com algunes reproduccions, datats entre el 1812 fins el 1945. Un conjunt únic i singular que permet observar la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l'estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. La mostra també explica el moment històric que va condicionar el món de l'edició: des del període de monarquia absolutista de Ferran VII, en què es va prohibir l'edició de calendaris (excepte els que gaudien de llicència i privilegi reial), fins a la llibertat de premsa i edició que va permetre i impulsar, a partir del 1856, una expansió editorial de calendaris de primer ordre. Tot plegat s'acompanya també de productes del camp.

Actualment, el Calendari de l'Ermità encara es publica i se n'editen 25.000 exemplars. Així ho van explicar els seus responsables en una entrevista a Ràdio Taradell aquest dissabte.

twitter