Els Tonis de Taradell superen amb nota un passant vigilat amb lupa

El dia ha començat amb l'entrega del Toni d'Honor a Osonament i del Convidat d'Honor a Amadeu Carbó.

Diumenge, 12/01/2020

Tonis 2020 Passant (21)

 

Malgrat que Sant Antoni Abat és divendres que ve, dia 17, Taradell ja ha viscut el passant dels Tres Tombs aquest diumenge al matí. Tot i el fred intens, animals i visitants no s'han perdut una de les desfilades més vigilades de la seva història. L'aplicació del nou protocol que garanteix el benestar animal ha fet que el passant no s'encantés i hi hagués menys exhibicions i música. I és que tècnics i veterinaris de la Fundació per l'Assessorament i Acció en Denfesa dels Animals (Faada) han analitzat fil per randa tota la festa per comprovar si el protcol redactat pels Tonis i Inti Veterinaris va en la bona direcció per poder combinar la tradició amb els paràmetres actuals. Això ha fet que s'hagin monitoritzat alguns animals per fer un seguiment del seu estat i que veterinaris de Faada hagin observat tot el passant per vigilar l'estrés dels animals.

Tonis 2020 Passant (27)

 

Fins d'aquí a unes setmanes no se sabran els resultats de l'estudi fet per l'associació animalista, però el president de l'Associació dels Tonis, Josep Preseguer, està convençut que hauran passat la prova, ja que "fem el que hem fet sempre: sempre hem cuidat els animals". A més de la presència de la consellera Meritxell Budó, la festa i aquest nou protocol també van rebut l'aval de la número dos del Departament d'Agricultura, Elisenda Guillaumes, que ha destacat que els Tonis de Taradell "posen en valor la cultura tradicional del món rural" i, per això, creu que convé fer-los costat perquè festes com aquesta no es perdin. La idea és que el protocol taradellenc, pioner a Catalunya, serveixi de referència per altres municipis.

En total, aquest matí han sortit pels carrers més cèntrics una seixantena de carros, treballats i restaurats a L'Alzinar de la Roca, i un centenar d'animals. L'aplicació del nou protocol també ha fet que hi hagi hagut unes abanderades expertes, com són les genets Dària Serrarols, Ainara Betes i Laia Bofill, o que el capellà hagi hagut de beneir els animals amb menys intensitat. Del passant d'avui també destaca que s'hi ha vist la primera ambulància de Creu Roja que hi va haver a Osona, arrossegada a mà pel ja exhereu Nil Espuña i el candidat Martí Trilla. Mentrestant, en un altre dels carros hi anava el nou hereu, Marçal Danés, i la pubilla, Aina Alcubierre. 

Tonis 2020 Passant (1)

 

Osonament i Amadeu Carbó, protagonistes

El matí del passant dels Tres Tombs ha començat ben d'hora amb l'esmorzar de traginers a l'Espai 1 d'Octubre i, a les 10, ha seguit amb la recepeció d'autoritats a l'Ajuntament, entre les quals hi havia la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, a més de l'alcaldessa, Mercè Cabanas.

Tonis 2020 Ajuntament (2)

 

Budó, que ha recordat que fa dos anys Jordi Turull era en el passant taradellenc, ha destacat la personalitat "única" de Taradell: "La vostra festa ha estat capaç de sobreviure a tots els canvis de món rural amb l'equilibri de tradició i modernitat”. En la mateixa línia, Rodríguez ha dit que els Tonis de Taradell "signifiquen la recuperació de la vida rural" i ha recordat que "a Osona tots venim del món rural i això sempre ho hem de tenir en compte". Pel que fa a Cabanas, també ha destacat la personalitat dels Tonis de Taradell, perquè "sobresurten" respecte a la resta, com és el cas d'ara amb el protocol de protecció animal.

Tonis 2020 Ajuntament (10)

 

Un dels moments més emotius d'aquest acte ha estat quan la consellera Budó ha fet entrega del Toni d'Honor a la gerent d'Osonament, Mercè Generó. Molt emocionada, ha explicat el lligam d'aquesta entitat que treballa amb persones amb problemes de salut mental amb la festa. Durant l'any, alguns dels seus usuaris participen en activitats organitzades des dels Tonis. Generó, que ha explicat que es filla de pagès, ha dit que "la Festa dels Tonis ens iguala a tots, vinguem d'on vinguem, parlem la llengua que parlem, aquesta festa no només permet que la gent gran recordi i revisqui aquests temps passats i que la gent més jove conegui una altra manera de viure llunyana, sinó que aquesta festa també està fent cohesió social".

L'altre protagonista ha estat el Convidat d'Honor. Cabanas ha estat l'encarregada de distingir l'expert en cultura popular Amadeu Carbó "per la seva tasca i dedicació a la cultura popular i a l'associacionisme cultural, que són dos grans eixos molt importants per les entitats que ens dediquem a preservar tradicions". En el seu discurs, Carbó ha agraït també la generositat dels Tonis.

Tonis 2020 Ajuntament (11)

 

Després d'aquest acte, tots ells s'han dirigit davant de l'església per veure el passant.

AQUÍ pots veure una àmplia galeria de fotos de tota la Festa dels Tonis.

twitter