Francesc Homs podria ser investigat un altre cop

L'Audiència de Barcelona reordena reobrir la investigació per la promoció exterior de Catalunya quan Homs era conseller.

Dissabte, 19/02/2022

L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació contra l'exconseller de la Presidència, el taradellenc Francesc Homs, per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, i que estan incloses en la causa d'Exteriors. La jutgessa que investiga si hi ha fets delictius en la despesa de la promoció de Catalunya a l'exterior del 2011 al 2017 arran d'una querella de la Fiscalia de l'any passat, va arxivar l'acusació contra Homs perquè no hi veia cap irregularitat. La Fiscalia va presentar recurs i l'Audiència li ha donat ara la raó en assegurar que calia fer una mínima instrucció. La magistrada considera que aquestes despeses no tenen res a veure amb la promoció exterior.

Homs, condemnat a pagar gairebé 2 milions d\'euros pel 9-N

En concret, el primer fet, ara sota sospita, és que l'exconseller Homs va aprovar la contractació d'un viatge i allotjament per als assistents de la trobada mundial de comunitats catalanes a l'exterior, el maig del 2012 a Barcelona, que es van abonar amb dos expedients de contractes menors de 17.850 euros cada un. És a dir, un total de 35.700 euros. La Fiscalia li retreu que ho va adjudicar sense fer un concurs públic.

El segon fet que s'ha d'investigar és que Homs va adjudicar, el novembre del 2012, un estudi al despatx d'advocats Manubens, amb un cost de 14.520 euros, per la realització d'un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial.

I el tercer fet és que el desembre del 2012 va adjudicar una subvenció de forma directa per 7.400 euros a CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata). En les dues darreres adjudicacions, la fiscalia també sol·licita que s'investigui al llavors secretari d'Exteriors, Senén Florensa.

En la causa d'Exteriors, l'exconseller d'Afers Exteriors Raül Romeva i l'ex secretari general del Diplocat Albert Royo són els principals investigats de la desena d'encausats.

En la resolució del maig passat, la magistrada arxivava les despeses aprovades per Homs en no veure-hi fets delictius. El taradellenc, a part d'aquesta causa, té obert el procediment del Tribunal de Comptes per la promoció del procés independentista a l'exterior. 

twitter