Anna Maria Tuneu, primera dona que interpreta en Toca-sons

Laia Miralpeix es posa en el paper de l'agutzil en una nova edició passada per aigua.

El bandoler acaba indultat gràcies a la força de les dones.

Dilluns, 05/12/2022

Festa Toca sons 2022 19

Anna Maria Tuneu s'ha convertit en la primera dona que interpreta el paper d'en Toca-sons després de 30 edicions. Aquest dijous al vespre, tant ella com tota la seva colla de bandolers van entrar al poble i, malgrat que van intentar espantar la pluja, no se'n van sortir i la festa es va haver de traslladar a la sala gran de Can Costa. Tot i això, i sota una pluja constant, en Toca-sons i l'agutzil, interpretat aquest any per Laia Miralpeix, van tenir temps d'enfrontar-se diverses vegades entre La Plaça i el passeig Domènec Sert.

Festa Toca sons 2022 21

Festa Toca sons 2022 23

Com és habitual en la seva entrada al poble, no va faltar l'atracament a la pastisseria Mont-rodon per part d'en Toca-sons i la seva colla. I un dels moments més emotius es va viure davant de la farmàcia, amb un reconeixement a l'Antònia Font, que va ser una de les primeres dones a col·laborar amb la festa. Després de bufar les espelmes dels trenta anys davant del Xocolater de Taradell, i amb un record per a totes les persones que han participat en la festa des de la primera edició, es va decidir continuar l'acte a la sala gran de Can Costa.

Festa Toca sons 2022 33

A Can Costa, es va continuar amb el moment de treva, en què aquest any es va reconèixer als organitzadors del Mercat del Segle XVII, i, tot seguit, els sardanistes van ajudar a capturar en Toca-sons mentre el bandoler feia ballar la seva sardana.

Festa Toca sons 2022 40

Festa Toca sons 2022 49

El judici va ser poc seriós. Va començar amb la veu de Carles Porta alertant que "robatoris, malifetes i actuacions criminals al marge de la llei omplen el poble de temor i enuig". I, a partir d'aquí, el judici va seguir amb un sagal despistat, amb l'agutzil intentant posar ordre i amb dos advocats que van fer veure que eren en Quim Masferrer d'El foraster.

Festa Toca sons 2022 50

Festa Toca sons 2022 61

En el torn dels testimonis, en Pep, del Bar Can Costa, va acusar en Toca-sons de ser un lladre i dos jugadors de la UD Taradell el van culpar de la darrota en el darrer partit de la temporada, mentre que l'hereu i la pubilla el defensaven. Finalment, el jurat popular va ser l'encarregat de votar, però hi va haver un empat. La jutgessa, finalment, el va declarar culpable, però se'n va penedir, ja que no volia ser la responsable d'enviar a la forca la primera Toca-sons dona, i li va oferir un indult. Ara bé, la bandolera no va voler cap tracte preferent i va posar aquesta condició per acceptar l'indult: "Una dona no és recordada per ser dona, sinó per la capacitat que té de portar o no a terme un fet."

Festa Toca sons 2022 72

A partir d'aquí, va aparèixer una nombrosa representació de les dones que han col·laborat en aquesta edició mentre la cantant taradellenca Vanessa Codina interpretava Amazing Grace. Al final, la seva veu i l'aparició també dels anteriors Toca-sons a l'escenari van alliberar la primera dona que es posa en aquest paper. Es tancava així un dia històric i, com deia la mateixa Tuneu en el seu al·legat final: "Som dones, sí, i som Toca-sons. Jo i totes elles, i també tu, Antònia, que, si en poguessis acompanyar, segurament el meu lloc avui hagués estat per tu."

Festa Toca sons 2022 76

MÉS FOTOS en aquest enllaç.

twitter