Yana Denysenko, des de Kíiv: ''Encara que la bomba soni molt lluny, la sents com si fos aquí''

Recollim el testimoni de la doctora ucraïnesa que ara vol sortir d'Ucraïna i venir cap a Taradell.

Divendres, 04/03/2022

Yana Denysenko

Aquest dijous al vespre, al programa Taradell al dia de Ràdio Taradell, vam recollir el testimoni de la ucraïnesa Yana Denysenko, molt coneguda al poble, ja que hi ha passat molts estius i hi té molts lligams. Denysenko és radiòloga i treballa a l'Hospital Regional de Kíiv. Quan va començar la guerra va decidir quedar-se al seu país, però ara vol mirar sortir-ne i venir cap a Barcelona o Taradell. 

Aquest és un recull de les seves declaracions:

"Des que el 24 de febrer va començar la guerra, no he marxat de l'hospital, perquè, l'endemà, els meus companys van marxar o no van poder arribar a l'hospital."

"Només he anat a casa dos cops i vaig demanar ajuda als companys per anar-hi amb cotxe. Fa por, el temps que fa… Hi ha sensació de guerra totalment. Veus gent fent cua als supermercats, a les farmàcies, els militars caminant... Jo intento no mirar per les finestres. Estem aquí sense moure'ns. Vaig anar al pis per veure si estava tot bé i per recollir el que necessitava."

"Estic a l'hospital, treballant, vivint, fent de tot."

"Estem a mig quilòmetre de la torre de televisió. Vam sentir molt l'explosió a aquesta torre. A algunes habitacions es van trencar els vidres."

"Sí, tinc por. Fins fa dos dies estava molt valenta. El primer dia jo encara no ho entenia i la meva preocupació a la feina era per si no sabria fer alguna cosa. M'he fet forta."

"Tot això és molt esgotador. Cada dia em llevava pensant que avui ja s'acabaria. Veus les imatges dels pobles destrossats i ara ja no puc més. Estic buscant la manera de tornar cap a Barcelona o Taradell."

"Vull trobar la manera més segura de fer aquest trajecte."

"La meva mare està al poble, a 70km de Kíiv. Els primers dos dies no tenia connexió amb ella."

"Els nostres militars han bombardejat els ponts del poble de la meva mare perquè els russos no puguin venir a Kíiv, perquè tardin més a venir."

"Quan els bombardejos han arribat a Kíiv sí que fa por. Encara que la bomba soni molt lluny, la sents com si fos aquí, no saps a on cau."

"No creia que arribés a passar una cosa tan greu, per això vaig decidir quedar-me."

 

Escolta la conversa amb Yana Denysenko a partir del minut 29:

twitter