Un cavall pioner a Espanya amb ''gens'' taradellencs

Crea Veterinaris està al darrere del primer naixement de poltre a l'estat amb una tècnica que millora l'eficiència reproductiva i preservació genètica d'animals d'elit.

Dimecres, 10/06/2020

Després d'onze mesos de gestació, la matinada del 22 de maig va néixer, a una finca de Viladrau, el primer cavall de l'estat espanyol concebut gràcies una combinació de dues tècniques de fecundació in vitro que milloren la fertilitat i permeten la preservació genètica d'animals d'elit: l'aspiració fol·licular (OPU) i la injecció intracitoplasmàtica d'espermatozoides (ICSI). Aquest naixement marca el futur de la reproducció assistida equina al nostre país i ha estat possible gràcies a un projecte dut a terme íntegrament a Catalunya, pel centre Embryotools, des de la seva seu al Parc Científic de Barcelona, i l'empresa Crea Veterinaris, de Taradell.

Crea Veterinaris

 

La tècnica d'ICSI va sorgir el 1992 per al tractament de l'home amb problemes de fertilitat. Tot i això, en cavalls, encara hi ha molt pocs laboratoris (al voltant de cinc a tot el món) que han aconseguit resultats "reeixits", explica Gloria Calderón, directora d'Embryotools. El procés no ha estat fàcil i va presentar "altres dificultats intrínseques a l'espècie equina". "La primera és que les eugues no responen als tractaments de superovulació, per la qual cosa no podem obtenir diversos òvuls madurs. La segona, és que la recuperació d'òvuls per OPU, guiada per ecografia, no és senzilla. Encara que l'egua resisteix molt bé aquest procediment, és una tasca que requereix veterinaris experimentats i molt entrenament", apunta el Guillem Formiguera, codirector de Crea Veterinaris.

Els òvuls es van obtenir al centre de reproducció que Crea Veterinaris té a Viladrau. Posteriorment es van enviar al laboratori d'Embryotools, on es van madurar in vitro i es van fecundar mitjançant Piezo-ICSI. Els embrions resultants d'aquest procés van ser cultivats durant vuit dies i enviats de tornada a la finca per ser transferits a les mares receptores.

Un dels grans avantatges de la tècnica OPU- ICSI és que es necessita simplement un espermatozoide per òvul, mentre que en una inseminació convencional són necessaris diversos milions d'espermatozoides perquè un d'ells superi les barreres de l'òvul, el penetri i es generi un embrió.

La tècnica es pot aplicar a qualsevol raça equina, però el sector amb major demanda serà el dels criadors de cavalls d'alt valor genètic, que ara tindran la possibilitat de fer-ho a Espanya, sense necessitat de recórrer a aquest servei a l'estranger. Aquest procediment té també un gran potencial en els programes de millora del cavall de pura raça espanyola i d'animals d'elit.