Tot a punt a Taradell per ser la seu de la novel·la negra catalana

El Taradell Negre serà els dies 14 i 15 d'abril i es comptarà amb una vintena d'autors del gènere.

Divendres, 14/04/2023

El 14 i 15 d'abril Taradell acollirà una nova edició del Taradell Negre, organitzat per la Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Es tracta d'un festival literari que arriba a la seva segona edició amb l'objectiu de continuar donant resposta a una necessitat: hi ha molts festivals de novel·la negra, però pocs únicament dedicats a la novel·la negra catalana.

Eva Leucó, directora de la Biblioteca, ressalta l'objectiu de “promoure la lectura de novel·la negra catalana, de donar a conèixer els autors que escriuren novel·la negra en català i d'acostar els lectors i els autors”. D'aquesta manera, el festival vol ser un “espai de difusió, de trobada i també de reflexió sobre la situació i perspectives de futur d'aquest gènere”

Presentació Taradell Negre

Enguany es comptarà amb més d'una vintena d'autors. Núria Martínez, comissària del certamen, destaca l'aposta del Taradell Negre per la literatura juvenil i assenyala que “s'ha aconseguit un programa variat, que pot arribar a tothom amb tot tipus d'històries del gènere negre, criminal, políciac i també de Km 0”, referint-se als autors taradellencs que participaran al festival com Ferran Garcia i Aniol Florensa o Antoni Pladevall i Arumí que moderarà una taula. Al Taradell Negre, es comptarà amb grans figures del panorama literari català i també es farà un homenatge a Agustí Vehí amb tres persones que el van conèixer i tractar molt, com són Sebastià Bennasar i Anna Maria Villalonga i Ilya Pérdigo que moderarà la taula.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez, destaca que “després d'una primera edició fantàstica, Taradell s'ha fet seu aquest festival”. També assenyala que “durant el festival, Can Costa es tenyeix de negre”.

Aquí pots consultar tota la programació del festival.

Activitats complementàries

A banda de les taules que hi haurà entre el 14 i el 15 d'abril, el Taradell Negre hi haurà activitats complementàries. Entre elles destaca una nova edició de l'slam literari. Una activitat que es farà amb els alumnes de segon d'ESO de l'Institut de Taradell. Es tracta d'un concurs d'improvisació d'escriptura del qual en sortiran quatre finalistes. La final es farà a la Biblioteca de Taradell a partir de 2/4 de 8 del vespre del divendres dia 14, coincidint amb la presentació del festival.

Una novetat d'enguany és el taller d'enigmes que es farà a la Biblioteca amb els alumnes de 5è de les escoles de Taradell. L'activitat es farà el dijous 13 d'abril amb l'escriptor Josep Maria Ibarra. En aquest taller els alumnes aprendran a desxifrar missatges encriptats, seguir pistes com fan els investigadors, etc.

La Biblioteca també impulsa un concurs d'Instagram coincidint amb aquesta cita literària. Es premiarà la millor foto relacionada amb la novel·la negra que es pengi a Instagram entre el 27 de març i el 13 d'abril. I, amb la col·laboració amb l'Associació de Botiguers, s'ha convocat un concurs d'aparadors relacionat amb el gènere negre del 27 de març al 23 d'abril. A cada aparador s'hi pot trobar la portada d'un dels llibres del festival amb un codi QR amb un vídeo de l'autor parlant de la novel·la.

 

 

Durant aquests dies a diversos restaurants, bars, forns i fleques del municipi es podrà trobar "un menú negre", que pot ser un esmorzar o un sopar. Cada vegada que es consumeixi un d'aquests esmorzars o sopars l'establiment timbrarà la targeta del festival. Es sortejarà un esmorzar i un lot de llibres el dijous 13 d'abril en directe al programa Taradell al dia de Ràdio Taradell.

 

Taradell negre 2023 DEF page 0001