Taradell s'implica en la iniciativa comarcal per la qualitat ambiental de la Plana de Vic

26 municipis formen aquesta taula que vol evitar episodis com el d'aquest estiu amb altes concentracions d'ozó.

Dimarts 10/09/2019

L'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va participar dilluns en la reunió constitutiva de la taula supramunicipal per la qualitat ambiental de la Plana de Vic, un ens creat amb l'objectiu de consensuar i impulsar mesures concretes per millorar l'aire d'aquest àmbit. La trobada, promoguda per l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, la va presidir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. La primera reunió va comptar amb la presència d'alcaldes i representants dels 26 municipis que formaran part del nou ens, així com del Consell Comarcal d'Osona, que és qui copresidirà la taula.

Taula qualitat aire

 

Aquesta taula neix amb la voluntat de convertir-se en una eina clau per debatre i coordinar accions entre tots els agents implicats en la millora de la qualitat de l'aire de la Plana de Vic. La problemàtica de la contaminació atmosfèrica es deu a diversos factors relacionats amb l'orografia, les emissions locals i la seva localització, a sotavent de l'àrea de Barcelona.

Aquests factors produeixen que durant l'hivern, en èpoques de bonança meteorològica, les condicions de dispersió dels contaminants siguin molt desfavorables amb la formació d'inversions tèrmiques. Això provoca que els contaminants emesos a nivell local no es dispersin i que les concentracions en l'aire siguin elevades.

Pel que fa a l'estiu, quan hi ha domini del règim de brises, els precursors d'ozó són transportats des de Barcelona fins a la Plana de Vic. Així, els nivells d'ozó elevats són fruit de dues contribucions: l'ozó que es forma a la Plana de Vic i l'aportació de l'ozó que ve de la capital.

Taula qualitat aire

 

Calvet va explicar que el Govern treballa en l'elaboració d'un nou pla de la qualitat de l'aire de la conurbació de Barcelona, “que avaluarà l'impacte que tindrà la reducció d'òxids de nitrogen sobre la formació d'ozó a la Plana de Vic i, si no és suficient, s'inclouran al pla mesures addicionals”, com per exemple la revisió d'autoritzacions d'indústries i granges. El conseller espera que “a finals de mes tinguem el document base per poder elevar-lo a aprovació del Govern”.

Actualment la Generalitat presideix dues Taules de Qualitat de l'Aire, una a Barcelona i una altra a Tarragona, constituïdes amb l'objectiu de facilitar el treball conjunt entre tots els agents implicats en la reducció de la contaminació.