Taradell rep un ajut del govern per fer treballs d’autoprotecció davant de possibles incendis forestals

Taradell ha estat l'únic ajuntament osonenc que aquest 2022 ha demanat ajuts per realitzar treballs en les seves urbanitzacions.

Dijous, 05/05/2022

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, acompanyada del director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Arderiu, van visitar aquest dimecres els treballs de manteniment i autoprotecció enfront dels incendis forestals que s'estan realitzant a la urbanització Miranda de La Plana - La Roca de Taradell. Ho va fer acompanyada de l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, i del regidor Joan Canó. Aquests treballs de la urbanització de la Roca han rebut un ajut del Departament per millorar la seguretat de la zona davant dels incendis forestals.

La directora va explicar el nou pla de prevenció d'incendis 2022-2025 que té en marxa el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una inversió a Catalunya de 72 M€. Aquest nou pla multiplica per sis el pressupost anual destinat a aquesta matèria, que passa en tot Catalunya de 3.128.000 € l'any 2021 a 18.128.000 € aquest any 2022. Amb les diferents línies d'actuació que es duen a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

rdp prevenció incendis (1)

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i per això un dels objectius fonamentals és incentivar-ne l'autoprotecció. D'aquesta manera, enguany el Departament destinarà fins a un milió i mig d'euros a ajuntaments que facin treballs per millorar la seguretat de les urbanitzacions i els nuclis de població davant dels incendis forestals. Aquesta xifra se suma als 723.032 € que es van destinar l'any 2021. A la Catalunya Central, amb els ajuts del Departament es va poder actuar en 21 nuclis d'urbanitzacions amb un import de 118.795,54 €.

Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció: d'una banda, serveixen per mitigar l'acció d'un foc procedent de la zona forestal per facilitar les tasques d'extinció i, d'aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones; d'una altra, aquestes franges han de prevenir el progrés d'un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s'estengui a la massa forestal.

Aquest 2022, Taradell ha estat l'únic ajuntament osonenc que ha demanat al Departament ajuts per realitzar treballs en les seves urbanitzacions. L'any passat, a més de Taradell, també ho va sol·licitar Viladrau.

La Diputació de Barcelona també atorga ajuts per a l'establiment i el manteniment de les franges de protecció perimetral en urbanitzacions i nuclis de població. Osona és una comarca amb urbanitzacions perilloses en municipis com Seva, Muntanyola, Centelles, Sant Martí de Centelles, Taradell, l'Esquirol, Viladrau i altres.

rdp prevenció incendis (2)

 

twitter