Taradell forma part de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública

Dissabte 25/07/2020

Dilluns es va crear l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), una entitat que ja compta amb 49 municipis inscrits, entre els quals destaca la presència Taradell, amb la voluntat d'incidir i apostar per la municipalització de la gestió de l'energia als municipis. Amb l'empara de la legislació europea, els representants municipals van explicar dilluns, en una roda de premsa telemàtica, que tenen "les eines" per aconseguir que la xarxa energètica esdevingui de titularitat pública.  

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública és una entitat que vol impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic més just, democràtic i sostenible. També vol assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Per aconseguir-ho, els integrants de l'AMEP apunten cap a mesures que "afavoreixin i permetin la municipalització de les xarxes de distribució d'electricitat, tal com es fa en d'altres països d'Europa". L'alcaldessa de Tàrrega i vicepresidenta de l'AMEP, Alba Pijuan, va explicar que "cal democratitzar l'energia i això passa per la producció d'energies renovables autòctones i abandonar l'energia nuclear". Pijuan ha alertat que actualment a l'estat espanyol només es produeix un 18% d'energies renovables i un 8% a Catalunya, malgrat que el compromís amb la UE és arribar al 42%. 

Els municipis adscrits han denunciat que l'estat espanyol es troba en un gran contrasentit en ser dels països amb més hores de sol de la UE però on es paga la quarta tarifa més cara d'Europa. Caballero també ha insistit en què la voluntat és acabar amb l'oligopoli energètic de l'estat, "l'últim sistema de distribució franquista".

Està previst que a partir del setembre tots els municipis presentin mocions als plens ordinaris i l'AMEP fixa l'octubre per fer la primera assemblea.