ÀUDIO. En què es destinarà el pressupost de Taradell del 2024?

Puja a 8,5 milions d'euros i s'aprova amb els vots de tots els regidors

Dimecres, 29/11/2023

Membres del Ple de la Corporació Municipal — Ajuntament de Taradell — Mandat 2023-2027

8.575.105 euros és el pressupost que el passat dijous es va aprovar en el ple municipal de l'Ajuntament de Taradell per a l'any 2024. Amb paraules de la regidora d'Hisenda, Núria Arau, es tracta d'un pressupost "continuista". L'aprovació va comptar amb els vots de l'equip de govern (Fem Taradell) i de l'oposició (Junts per Taradell).

Núria Arau Ràdio Taradell

La regidora d'Hisenda va explicar que a nivell d'ingressos es preveu un augment de la recaptació procedent de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), tot i que es deixaran de recaptar uns 80.000 euros per la previsió de bonificacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Pel que fa a les despeses, Arau va destacar el dèficit en la gestió de la recollida de residus del 30% i una aportació de 300.000 per fer front als costos de l'EAS.

Arau va afegir, però, que “seguim apostant per la cultura popular i per això hi ha un augment de la partida per la festa major d'estiu i les festes dels barris”. En una acció consensuada entre l'equip de govern i l'oposició es va acordar un augment del 15% de les partides destinades a subvencions per a entitats culturals i educatives, mentre que les aportacions a les fundacions Vilademany i l'Arpa augmenten amb una aportació de 20.000 euros més cadascuna.

Arau va explica que a nivell d'inversions es preveuen uns 607.000 euros. Una gran part d'aquests diners es destinarà a l'actuació per millorar l'eix comercial entre el passeig Domènec Sert i la carretera de Mont-rodon, i també l'adequació de la rampa d'accés a peu de l'aparcament l'Espai 1 d'Octubre, juntament amb la reordenació de part del passeig Sant Genís i petites actuacions en cruïlles del municipi. Aquestes obres compten també amb diverses subvencions.

Altres inversions que va destacar Arau són la reforma i adequació de la piscina d'estiu, l'adequació de les pistes de tennis del Parc d'Esports, la construcció d'un nou pipican a la zona de la Pau, la plantació d'arbres, així com la partida de 30.000 euros reservada als pressupostos participatius. La regidora d'Hisenda va comentar, però, que “esperem que aquest pressupost es pugui augmentar a partir des subvencions que puguin arribar”.

L'alcaldessa, Mercè Cabanas, va concretar que el pressupost 2024 si es distribueix per als més de 6.800 habitants que té Taradell suposa uns “1.250 euros per habitant/any, quan la mitjana comarcal està en els 2.000 euros”. “Tot i això, Taradell segueix tenint uns bons serveis i una bona convivència”, va destacar l'alcaldessa, que també va voler posar èmfasi que la plantilla de l'Ajuntament segueix sent curta (actualment hi ha 44 treballadors) i per sota de les mitjanes i que “estem en un procés d'estabilització que creiem que és molt important perquè els treballadors no tinguin tanta incertesa i puguin donar un servei excel·lent a la ciutadania”.

Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell, va destacar com a qüestió rellevant el fet que hi haurà una pujada de subvencions i una revisió de convenis de les aportacions que reben les entitats del poble.