S'obre un càsting per buscar tres joves que creïn continguts per evitar conductes de risc

Amb la iniciativa "Poca Vergonya" de la Mancomunitat, els joves arribaran a guanyar fins a 600 euros anuals, i col·laboraran amb les ràdios municipals del territori, com Ràdio Taradell.

Dimecres, 21/06/2023

Prevenir les conductes de risc entre iguals és l'objectiu principal de Poca Vergonya, el nou projecte de la Mancomunitat que forma part del Rusc, el programa que treballa per evitar situacions de risc entre joves i adolescents en les relacions, sexualitats i afectivitats, el consum de drogues, i l'ús de pantalles. La iniciativa es va presentar dilluns a la tarda a Taradell, on l'alcaldessa, Mercè Cabanas Solà, va destacar l'aposta perquè joves i adolescents ajudin a divulgar contingut preventiu i a sensibilitzar entre iguals mitjançant les xarxes socials i les emissores de ràdio locals.

En la mateixa línia, el president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, va donar valor a les sinèrgies treballades amb agents importants del territori com són les dues ràdios municipals de la zona (Ràdio Taradell i Ràdio Pista) que ajudaran a fer d'altaveu i, al mateix temps, formaran adolescents i joves que representaran la comunitat Poca Vergonya, fent de prescriptors per sensibilitzar i prevenir conductes de risc mitjançant la creacióde continguts dinàmics i atractius. El president va recordar que en els últims quatre anys, 7.875 persones han participat en tallers i activitats del Rusc en centres de secundària. Una dada que ha de seguir creixent amb el nou espai virtual i radiofònic de la comunitat Poca Vergonya.

Presentació Poca Vergonya

És per això que el director de Ràdio Taradell, Marc Güell Masramon, va detallar que a partir del càsting, que es farà entre els mesos de juliol i setembre, s'incoporaran tres persones d'entre 16 i 20 anys per formar part de la comunitat Poca Vergonya per ajudar a evitar conductes de risc a través de les xarxes socials @poca.vergonya i el nou programa de ràdio, Poca Vergonya, que s'emetrà per les dues emissores municipals a partir del mes d'octubre, i es convertirà en podcast. Una nova plataforma per acostar l'acció a tota la ciutadania i poder revertir les conductes de risc gràcies a la prevenció entre iguals. Les persones seleccionades del càsting podran obtenir fins a 600 euros anuals per a la seva col·laboració.

El director de Ràdio Taradell va destacar que es tracta d'un primer pas per desenvolupar un programa de continguts que ajudi a acostar la Mancomunitat, i els ens mancomunats, que tenen l'objectiu de cuidar les persones i els pobles, l'entorn i el progrés.

Prevenció entre iguals de les conductes de risc

Les tècniques del Rusc, Ester Puig Belmonte i Anna Vizcaino Espona, van explicar que el naixement de la comunitat Poca Vergonya suposa un salt qualitatiu després d'una auditoria de comunicació que ha treballat per millorar l'accessiblitat i la interacció amb el públic jove i adolescent. Ambdues tècniques van remarcar que la finalitat és que persones joves formades en aquestes temàtiques esdevinguin referents en el seu grup d'iguals, i puguin promoure estils de vida saludables assegurant un efecte multiplicador.

Poca Vergonya vol ajudar a preguntar sense vergonya tot allò que preocupa a joves i adolescents i posa en marxa un nou consultori, accessible a través del compte d'intagram @poca.vergonya que és totalment confidencial mitjançant aquest formulari. Així, tal com asseguren les tècniques responsables, es podrà assessorar de manera totalment anònima i acompanyant en les diverses inquietuds. Precisament amb la voluntat de crear comunitat, les consultes també es podran resoldre en format vídeo a través de @poca.vergonya per arribar a d'altres persones amb els mateixos dubtes i que no s'han atrevit a consultar. A dia d'avui, una de les peticions més comunes és sobre la pastilla del dia després.

Els continguts de Poca Vegonya es desenvolupen en cinc verticals:

  • Tour. Vídeos sorgits de les més de 300 hores fetes en centres educatius perquè joves i adolescents de tot el territori n'estiguin al cas.
  • Consultori. Preguntes específiques sobre temàtiques que permeten preguntar de manera totalment anònima mitjançant un formulari confidencial.
  • Facts. Accions on joves surten al carrer per demanar a la ciutadania i sensibilitzar sobre els temes treballats.
  • Info. Desenvolupament de notícies d'actualitat, com per exemple, les punxades en ambients d'oci nocturn.
  • Sortejos. Foment d'activitats d'interès per a joves i adolescents a la comarca d'Osona.

El programa El Rusc té el suport econòmic del departament de Drets Socials de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.