Reconeixement honorífic a Ramon Vallmitjana

Dilluns, 22/11/2021

Ramon Vallmitjana i Casademunt va rebre, dissabte a la tarda, el premi honorífic Joaquim Maria de Castellarnau “per la seva trajectòria de molts anys de feina voluntària en la prevenció d'incendis”. El premi el va rebre en directe, de la mà del president de les ADF d'Osona, Josep Anglada, i en el marc del programa especial de televisió que va fer la Xarxa de Televisions Locals A peu de bosc i que es va poder veure per EL 9 TV amb motiu dels 25 anys dels premis a la prevenció d'incendis. 

PRemi Ramon Vallmitjana (1)JPG

Ramon Vallmitjana i Casademunt, veí de Taradell, ha estat pagès des de sempre i l'any 1983 va viure un gran incendi forestal que va cremar les seves finques i el va fer conscient que el territori no estava preparat per fer front als incendis forestals. Des de llavors s'ha dedicat a agrupar i estructurar el territori per defensar-lo dels incendis.

El 1987 va impulsar la creació de l'ADF Portal de les Guilleries i sempre n'ha estat el president. Actualment, aquesta ADF agrupa 10 municipis: Taradell, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Tavèrnoles, Calldetenes, Roda de Ter, les Masies de Roda, Viladrau i Espinelves. També va ser l'impulsor de la primera Federació Comarcal d'ADF a Catalunya, amb la creació de la Federació ADF Osona, constituïda el 1997, que va presidir 19 anys, i del Secretariat ADF Catalunya, creat el 1999, del qual va ser el primer president.

PRemi Ramon Vallmitjana (2)JPG

Durant l'acte del lliurament del premi, que va ser sorpresa, ja que se l'havia convocat en una reunió de les ADF's a la seu de Vic, Vallmitjana va ser molt crític amb l'administració: "Avui em donen un premi i divendres em trucaven que hi hauria retallades en el que hem de pagar en les assegurances dels vehicles. No volem caritat ni que ens tractin malament, no volem que ens posin un caramel a la boca, volem que ens deixin fer”. Vallmitjana va recordar que “el món rural i agrícola és el que estimem, no volem veure cases tancades, perquè cada vegada hi ha més despoblament, i tampoc volem que pleguin pagesos o que vagin a viure a cases de pagès persones que no són pagesos”. Vallmitjana, emocionat, va dir també que "el premi està bé, però el més important és la feina que es fa en el dia a dia. Treballar pel bosc i el territori, en els camps i amb el bestiar, tot això és ADF”.

PRemi Ramon Vallmitjana (3)JPG

 

twitter