Programes núm 111 – 122 de Fem Salut 19/09/2015 – 19/12/2015

Dimecres, 23/12/2015

El setembre de 2015 vam iniciar la 5a temporada de Fem Salut, un magazín dedicat a la salut. Sapigueu que en aquesta temporada continua amb nosaltres la nutricionista i psicòloga Emília Bosch, l'enginyeria tècnica agrícola Mariona Pratdesaba, i les seccions l'anotació amb l'actualitat/novetats/curiositats relacionades amb la salut, les receptes culinàries, i l'agenda esportiva. Per altra banda, hem incorporat algunes novetats com la col•laboració de la fisioterapeuta Laura Funes i el seu equip de Fisio-Taradell, la col•laboració d'en Manel Dot que és el responsable de l'Observatori Meteorològic de Vic, la secció el passatemps amb els companys del programa de noves tecnologies Fase Beta, i la secció el calaix musical amb cançons per a relaxar o motivar. Per tot això, hem ampliat a 2 hores el programa, ara ens podeu escoltar en directe el dissabte de 09:00 a 11:00 i en redifusió el diumenge de 15:00 a 17:00. Esperem que tot plegat sigui del vostre agrat!

Aquí us deixem els primers programes d'aquesta temporada i aprofitem per desitjar-vos un Bon Nadal i un Feliç 2016:

122 Fem Salut 19/12/2015

Aquest és el darrer Fem Salut abans de les festes nadalenques.

Avui hem començat obrint el calaix musical i escoltant una cançó del disc de la Marató de TV3: A prop de tu, una versió de Stuck on you, interpretada per Oriol Padrós i Eduard Gener.

Als consells terapèutics de Laura Funes i el seu equip de Fisio Taradell, idees de propòsits saludables pel nou any i idees de regals saludables per aquestes festes: fer esport, massatges, sessions de psicologia o acupuntura, etc.

A les receptes culinàries de Fem Salut, un menú amb les receptes clàssiques de 4 xefs de casa nostra per aquestes festes nadalenques: amanida de carxofes amb pernil de gla i vinagreta de carquinyolis, sopa amb pilota i carn d'olla, pollastre de Nadal al forn, i mousse de torró de xixona.

Hem acabat la 1a hora amb l'agenda esportiva plena de caminades per pujar el pessebre en algun cim i curses de sant silvestre.

Ja a la 2a hora, a mens sana in corpore sano, la nutricionista i psicològa Emília Bosch ens ha parlat del fet de voler fer content a tothom i alhora estar bé amb nosaltres mateixos.

Al calaix musical de la 2a hora ha sonat una altra cançó del disc de la Marató de TV3: A prop teu, una versió de Close to you, interpretada per Marina BBface & The Beatroots.

Al món rural, la Mariona Pratdesaba ens ha explicat com deixar a punt l'hort.

En Manel Dot, com sempre, ens ha portat la previsió meteorològica. Sembla que a les festes nadalenques continuarà el temps suau a les hores del mig del dia, les boires al matí i les nits fredes, i res de precipitacions.

Doncs fins aquí el darrer programa de l'any. Gràcies per escoltar-nos!

Feu clic aquí i escolteu el programa!

121 Fem Salut 12/12/2015

En aquest Fem Salut, moltes coses de la Marató de TV3.

Hem començat amb l'anotació, parlant d'un parell de modalitats relativament novedoses d'entrenament: el treball propioceptiu i els entrenaments en suspensió.

Avui, al calaix musical, el disc de la Marató de TV3. Ara hem escoltat QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL versionada per MACACO.

A les receptes culinàries, com cada principi de mes, un repàs a les dites, feines a fer a l'hort, fruita/verdura/peix/marisc de temporada, és a dir, en aquest cas, del mes de desembre.

Hem començat la 2a hora del programa amb un altre calaix musical, amb una altra cançó del disc de la Marató de TV3: SOMRIURE ÉS FÀCIL que és una versió de DON'T WORRY, BE HAPPY feta pel QUARTET MÈLT i CARLES ARBUSÉ.

A la previsió meteorològica, en Manel Dot ens ha explicat que de moment continuarem tenint un hivern càlid i ens ha recordat que tenen una exposició temporal al Museu de l'Art de la Pell de Vic.

Amb la fisioterapeuta Laura Funes hem descobert què fer en cas de patir un accident de trànsit (sempre hem de fer papers i sempre, encara que ens sembli que estiguem bé, hem d'anar a l'hospital), i hem ampliat la informació del treball propioceptiu (moviments en superfícies inestables, per evitar lesions als genolls i als turmells) que havíem comentat a l'anotació.

Hem obert un tercer calaix musical, amb una altra cançó del disc de la Marató de TV3: RESPIRAR de BEBE.

A l'agenda hem enumerat les caminades, les curses i les marxes en btt que tenen lloc aquí a Osona a favor de la Marató de TV3. Ah! I us hem recordat que podeu anar a caçar tions a Rupit!

I hem acabat amb el passatemps i el company Lluís Pratdesaba.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

120 Fem Salut 28/11/2015

Hem començat amb l'anotació diferenciant el jogging o footing (que busca millorar la nostra salut física i mental) del running (que busca millorar les nostres marques i temps). També hem donat a conèixer el joggling, un curiós esport que combina els jocs malabars i el footing o jogging.

Al calaix musical hem escoltat la bonica cançó "we are the world".

La fisioterapeuta Laura Funes de Fisio-Taradell ens ha parlat del mal de genoll, ja sigui crònic o no.

Ja a la segona hora del programa, la nutricionista i psicòloga Emília Bosch ens ha explicat que som el que pensem.

En Manel Dot, a la previsió meteorològica, ens ha dit que continuarà el fred.

La Mariona Pratdesaba, una apassionada del món rural, ens ha fet cinc cèntims de la Fira Orígens que va tenir lloc a Olot la setmana passada.

A continuació, esgarrapant minuts del Fase Beta, l'agenda esportiva amb propostes de caminades, curses i btt.

I, per acabar, us hem recordat que aquest cap de setmana té lloc el Gran Recapte d'Aliments.

Sapigueu que el dissabte 12 de desembre farem pont.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

119 Fem Salut 21/11/2015

Després d'haver d'absentar-nos dissabte passat, avui sí, tornem a la normalitat.

Hem començat amb l'anotació, parlant del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Avui a les 19:00 hi ha la sessió de clausura i després a les 22:30 i demà diumenge les sessions non-stop amb una selecció de les millors pel.lícules.

Al calaix musical hem escoltat una cançó del Kanka: a dieta de dietas.

Als consells terapèutics de Laura Funes i el seu equip hem respost preguntes com: per què anar al fisio? quan anar al fisio?

A les receptes culinàries de Fem Salut: dites del mes de novembre, feines a fer a l'hort, i fruita/verdura/peix/marisc de temporada.

Ja a la 2a hora del programa, a mens sana in corpore sano, la nutricionista i psicològa Emília Bosch ens ha fet reflexionar sobre el fet que sovint veiem el què ens falta i no el què ens sobra.

A la previsió meteorològica, en Manel Dot ens ha confirmat que arriba el fred.

A l'agenda esportiva, com sempre, propostes de caminades, curses i btt.

I, per acabar, el passatemps amb els companys del Fase Beta.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

118 Fem Salut 07/11/2015

Hem començat amb l'anotació parlant de la Fira de la Muntanya i del Llibre Vic - Collsacabra que té lloc aquest cap de setmana.

Al món rural la Mariona Pratdesaba ens ha explicat la seva visita a la Fira d'Alimentació Saludable a Balaguer.

Als consells terapèutics de Laura Funes i el seu equip hem parlat del mal d'esquena, una molèstia que pràcticament tots hem patit o patirem algun/s cop/s a la vida.

Ja a la 2a hora del programa, a mens sana in corpore sano, la nutricionista i psicològa Emília Bosch ens ha explicat que si un canvia llavors tot canvia.

Al calaix musical hem escoltat la cançó Seguiremos de Macaco i l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

En Manel Dot ens ha portat una setmana més la previsió meteorològica.

A l'agenda esportiva, moltes propostes de caminades, curses i btt.

Hem acabat amb en Lluís Pratdesaba fent el passatemps.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

117 Fem Salut 31/10/2015

Avui hem començat amb l'anotació entrevistant a en Marc Lucas de Excursions i GPS. Ens ha descobert tot el que fa: de guia, caminades vàries, sortides fotogràfiques, geològiques, de bandolers, etc, cursos de mapes i brúixoles, de GPS, etc. Podeu consultar la seva web: excursionsigps.wordpress.com

A continuació, al calaix musical, hem escoltat La Copa de la Vida de Ricky Martin.

Hem acabat la 1a hora amb les receptes culinàries on hem parlat de vins, castanyes i panellets per celebrar la castanyada aquest cap de setmana.

Hem començat la 2a hora amb el calaix musical escoltant Memorias de jóvenes airados de Loquillo.

En Manel Dot, com sempre, ens ha aportat la previsió meteorològica.

No ha faltat l'agenda esportiva, plena de propostes de caminades, curses i btt.

A mens sana in corpore sano, la nutricionista i psicològa Emília Bosch ens ha parlat de la por al què diran o al què pensaran.

Per acabar, hem compartit el passatemps amb els companys de Fase Beta.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

116 Fem Salut 24/10/2015

Amb l'anotació hem obert el programa d'avui parlant de l'Open Camp, el primer parc temàtic dedicat exclusivament a l'esport que veurà la llum el proper 16 de juny a la muntanya de Montjuïc de Barcelona.

Al calaix musical hem escoltat Barcelona de Freddie Mercury i Montserrat Caballé.

El meteoròleg Manel Dot ens ha explicat que sembla que la setmana vinent baixaran les temperatures i tindrem una castanyada "normal" i ens ha recordat el canvi d'hora.

A les receptes culinàries, 3 propostes de plats, vaja, un menú: crema de bolets, calamars farcits de bolets, i panellets.

Ja a la segona hora del programa, al calaix musical hem escoltat "we are the champions" de Freddie Mercury.

A l'agenda esportiva, caminades, curses i btt.

La fisioterapeuta Laura Funes de Fisio Taradell ens ha descobert el seu servei de lloguer d'aparells de magnetoteràpia i d'aparells de corrents pel dolor.

En Lluís Pratdesaba ens ha acompanyat en la recta final del programa al Passatemps.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

115 Fem Salut 17/10/2015

Hem començat amb l'anotació parlant dels beneficis medicinals d'anar en bicicleta. I, recordeu, si podeu fer entrenaments creuats (per exemple, alternar córrer, natació i bici), molt millor! Ah! També us hem recomanat la fira Teca Sana que té lloc demà als Hostalets de Balenyà.

A les receptes culinàries: dites del mes d'octubre, tasques a fer a l'hort, fruites/verdures i peix/marisc de temporada.

Al calaix musical hem escoltat una de les sintonies de la Volta Ciclista a Espanya de fa uns anys: Pánico en el Edén de Tino Casals.

Ja a la segona hora, la nutricionista i psicològa Emília Bosch ens ha parlat de la por.

Al segon calaix musical d'avui, una altra cançó de la Volta Ciclista a Espanya de fa uns anys: No tengo tiempo, d'Azul y Negro.

En Manel Dot, com sempre, ens ha fet la previsió meteorològica i ens ha recomanat actes que es fan avui arreu de la comarca per recordar les inundacions de fa uns anys.

No ha faltat l'agenda esportiva amb les propostes de caminades, curses i btt.

Amb el passatemps i en Lluís Pratdesaba hem posat punt i final al programa d'avui.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

114 Fem Salut 10/10/2015

Avui hem inaugurat la nova secció "Món rural" amb la veterana col.laboradora de Fem Salut Mariona Pratdesaba, tota una emprenedora i amant del món rural. Avui ens ha explicat que està preparant un documental sobre la vida de la dona a pagès per conèixer la vida de pagès i donar-li valor per poder donar també valor als productes que comprem.

Hem obert el calaix musical per escoltar Philadelphia Freedom d'Elton John.

Hem gaudit d'una interessantíssima taula rodona sobre cos i ment, gràcies a la fisioterapeuta Laura Funes i a la psicològa i nutricionista Emília Bosch.

Hem encetat la 2a hora del programa escoltant la banda sonora original de la pel.lícula El último Mohicano.

En Manel Dot, com sempre, ens ha fet la previsió meteorològica i ens ha explicat alguna curiositat com la instal.lació d'una càmara a Bellmunt.

L'agenda esportiva ha estat plena de propostes de caminades, curses i btt.

A l'anotació hem descobert l'existència de triatlons canins! Mireu https://triatlocani.wordpress.com

A la recta final del programa hem compartit el passatemps amb en Lluís Pratdesaba.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

113 Fem Salut 03/10/2015

A la primera secció d'avui, l'anotació, hem esbrinat perquè els corredors també haurien de nedar.

Petit descans gràcies al calaix musical, escoltant Calgary88 d'Antònia Font.

Amb la fisioterapeuta Laura Funes de Fisio Taradell hem descobert l'efecte priming i això ens ha portat a explicar, un cop més, que és millor anar per la vida essent optimista perquè moltes coses com per exemple el dolor es porten millor.

Hem començat la segona hora amb un altre calaix musical: viva la vida de Coldplay.

Amb la nutricionista i psicològa Emília Bosch hem continuat el tema que avui ens ha portat la fisioterapeuta Laura Funes: que cal ser optimista! L'Emília ho ha ratificat, explicant que cos i ment estan relacionats. També ha introduït el tema de les endomorfimes, que ens fan sentir millor, i que s'activen per exemple fent exercici.

A l'agenda esportiva: propostes de caminades, curses i marxes en btt.

No ha faltat la previsió meteorològica d'en Manel Dot: temps tardorenc, és a dir, variable.

I, per acabar, el passatemps amb el company de ràdio i d'esports de muntanya Lluís Pratdesaba.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

112 Fem Salut 26/09/2015

Avui hem començat amb els consells terapèutics de Laura Funes i el seu equip, debatent si el moviment és salut.

A l'anotació hem descobert noves tecnologies pels esportistes.

Al calaix musical hem escoltat una cançó de Vangelis, la que és la banda sonora de la pel•lícula Carros de Foc, una cançó molt posada a les sortides de les curses.

Avui a les receptes culinàries de Fem Salut: hàbits d'alimentació per afrontar el canvi de temporada d'estiu a tardor.

En Manel Dot ens ha fet la previsió meteorològica i ens ha parlat de la superlluna i de l'eclipsi d'aquest cap de setmana.

Moment d'un nou calaix musical, ara escoltant la cançó "els ulls del tigre" de la pel.lícula Rocky III.

L'agenda esportiva, un cop més, ha estat plena de propostes de caminades, curses i marxes en btt.

Per acabar, al passatemps, en Lluís Pratdesaba ens ha explicat la seva experiència al Pedala-Pedala de Sta Eulàlia de Riuprimer i ens ha avançat els continguts del Fase Beta.

Feu clic aquí i escolteu el programa!

111 Fem Salut 19/09/2015

A l'anotació, la 1a secció, hem parlat del curs intensiu d'orientació a la muntanta que s'imparteix aquí Taradell i de les marxes tècniques de recularitat que son unes marxes per equips caracteritzades per la velocitat regular i l'orientació.

En una de les noves seccions d'aquesta temporada, els consells terapèutics de Laura Funes i el seu equip, hem conegut la Laura Funes, el seu equip, el seu centre Fisio Taradell i què ens aportarà aquí al Fem Salut.

Hem inaugurat la nova secció musical del programa per motivar/relaxar/etc, el calaix musical, escoltant JUMP de Van Halen.

A les receptes culinàries de Fem Salut: dites del mes de setembre, feines a fer a l'hort, i fruites/verdures/peix/marisc de temporada.

Hem iniciat la 2a hora del Fem Salut amb una de les seccions habituals, mens sana in corpore sano amb la nutricionista i psicològa Emília Bosch. Avui us hem animat a que ens feu arribar els vostres dubtes/preocupacions sobre la salut perquè des d'aquí us els poguem resoldre: emocions, alimentació, esport, estrés, etc.

Amb en Manel Dot hem estrenat una altra secció: la previsió meteorològica.

Hem conservat l'agenda esportiva, amb propostes de caminades, curses i marxes en btt per aquest i pel proper cap de setmana.

Per acabar, al passatemps, en Lluís Pratdesaba ens ha explicat la seva afició a la btt i les novetats d'aquesta temporada del Fase Beta.

Feu clic aquí i escolteu el programa!