Programa núm 58 de Fem Salut 08/06/2013

Dijous, 13/06/2013

Sapigueu que aquest mes de juny capgirem l'hora del directe i la redifusió: el directe el fem els dissabtes a les 9:00 i la redifusió és els dilluns a les 19:00.

En la nostra estrena matutina dels dissabtes, que ha sigut el dissabte 8 de juny, us hem resumit el que ens van explicar a una conferència a la que vam assistir i que tractava de l'art de ser feliç, hem continuat parlant-vos de la dieta mediterrània, concretament us hem fet 10 recomanacions bàsiques, us hem llistat les fruites, verdures, peixos i marisc de temporada i per acabar, com sempre, us hem proposat vàries activitats esportives pels propers caps de setmana. Tot seguit us detallem tot això, secció per secció. I us enllacem al podcast. Per cert, hi trobareu a faltar la nutricionista i psicològa Emília Bosch que no ha pogut venir perquè estava a punt de ser àvia, des d'aquí la felicitem!

L'anotació - Carme Tuneu -

Seguint la tònica dels darrers programes, us resumim la 3a i última de les conferències que conformen el cicle de conferències “Equilibri i benestar: del pensament a l'acció”  d'UnnimCaixa BBVA. Aquesta també va anar a càrrec de la coach, masoterapeuta i emprenedora Gemma Soler Raspall, i porta per títol “L'art de ser feliç”:

Sapigueu que la font principal d'informació de la conferència és el llibre “L'art de la felicitat. Manual per la vida” de Howard C.Cutler que és un psiquiatre americà que durant varis dies va estar fent petites entrevistes al Dalai Lama.

La felicitat no és fer el que un vol fer, sinó estimar el que un fa. Així que, si no t'agrada on estàs, mou-te!

A Occident la felicitat és l'estat anímic que es produeix en la persona quan creu haver aconseguit una meta desitjada.

A Orient la felicitat es concep com una qualitat producte d'un estat d'harmonia interna que es manifesta com un sentiment de benestar que perdura en el temps, i no com un estat d'ànim d'origen passatger com generalment és definida a Occident.

Aquí busquem la felicitat però sense saber on, com els borratxos busquen la seva casa sabent que en tenen una. Però busquem la felicitat, la satisfacció o el conformisme? Busquem la felicitat o el plaer?

Hem de saber que la felicitat és una percepció subjectiva, la felicitat depèn d'un mateix. Es decideix ser feliç, no cal tenir res!

Diuen que hi havia una dona que un bon dia es va llevar i al mirar-se al mirall i veure que només tenia 3 pèls va pensar que quina sort tenia de poder fer-se una trena, i es va fer una trena i va sortir al carrer. L'endemà al llevar-se i al mirar-se al mirall i veure que només tenia 2 pèls va pensar que quina sort tenia de poder fer-se la ratlla al mig, i es va fer la ratlla al mig i va sortir al carrer. L'endemà al llevar-se i al mirar-se al mirall i veure que només tenia 1 pèl va pensar que quina sort tenia de poder fer-se una cua, i es va fer una cua i va sortir al carrer. L'endemà al llevar-se i al mirar-se al mirall i veure que no tenia ni un pèl va pensar que quina sort tenia perquè no s'havia de pentinar més i, cap pelada, va sortir al carrer.

En un món dominat per la confusió, les guerres, les disputes, les lluites, ..., anhelem un refugi on pugui haver-hi una mica de pau. I així prosseguim la nostra vida, penjant d'un fil, i així prosseguim la nostra efímera i fràgil felicitat.

Però resulta que la felicitat no es troba, es construeix dia a dia! Com? Amb actitud! Implica lluita, responsabilitat, no és fàcil, però justament per això hi ha tanta gent infeliç!

L'actitud és la motivació social de les persones que predisposa la seva acció cap a determinades metes o objectius.

Convé aprendre a relativitzar les coses:
-       Hi ha coses que no depenen de nosaltres -> No cal preocupar-se d'aquestes coses
-       Hi ha coses que estan en una àrea en la que podem influir -> Es pot actuar indirectament sobre aquestes coses (per exemple, amb la fam al món)
-       Hi ha coses que sí que depenen de nosaltres -> Es pot actuar sobre aquestes coses

La nostra ment tendeix a comparar. Per exemple, si tenim un cotxe millor que el del veí ens sentim feliços, però si el veí té un cotxe millor que el nostre no ens sentim feliços.

Què defineix la nostra percepció i el nostre nivell de satisfacció? Com entrenar la ment per a la felicitat? Requereix temps, aprenentatge, entrenament, saber que no només hi ha una fórmula, no hi ha un secret per ser feliç, és pur entrenament. Primer, les pertorbacions de l'entorn són superficials, així que no ens han de calar dins. I, segon, alguns mètodes per ser feliç són aquests:

1-     La decisió conscient
Treballar per fomentar els factors que contribuiran a que les interaccions internes tendeixin a estimular el sistema límbic perquè aquest pugui arribar a informar al nostre conscient d'aquest estat anhelat de felicitat. És a dir, es tracta de que el cos s'alineï amb el pensament de voler ser feliç.

2-     La lluita interna
L'amígdala i l'hipotàlem són regions que cooperen per a la transició de les emocions, mentre que el neocòrtex racionalitza els recursos dels quals disposem. Són dues àrees incompatibles amb milers d'anys d'evolució, que usen la consciència com a mitjà de comunicació per posar solució a les demandes bilaterals. És a dir, que perquè el nostre sistema límbic informi aquest estat predilecte de felicitat és indispensable que tinguem una consciència capaç de fer callar a les dues parts en disputa. Si només en fem callar una, la veu de l'altra no ens deixa tranquils. Hi ha d'haver una relació harmònica entre el pensament i l'emoció.

3-     La biologia de la felicitat
Les endorfines són uns neurotransmissors que elaboren el nostre sistema nerviós lateral amb el propòsit de generar un estat de plaer, eufòria o relaxació:
-       Milloren l'estat d'ànim o l'humor
-       Augmenten la resistència física
-       Milloren la memòria
-       Augmenten la nostra disposició física i mental
-       Milloren el sistema immunològic
-       Alleugen els dolors
-       etc

4-     Flux i polarització
El nostre cervell normalitza la realitat per instint de supervivència. Així, la realitat, per al seu centre administrador de recursos, serà el que entén que li ha donat millor resultat en un passat i això depèn de la nostra memòria i de la capacitat de desentranyar els detalls.

5-     El paradigma espiritual
Enforteix la tendència a conservar el flux associat a la felicitat.

6-     El paradigma positivista (de Martin Seligman)
La bona vida es nodreix de la correcta administració de les forces que disposa la personalitat per obtenir l'equilibri interior. I el sentit més profund de la felicitat és experimentat amb la vida significativa aconseguida si un exercita les seves forces i virtuts en un propòsit major que el seu propi.

7-     Teoria de la felicitat quantitzada (del 1998)
Tot i que no és una teoria consolidada del tot, en els últims anys està en auge i s'endinsa cada vegada més al món científic. A partir de l'estadística, la teoria diu que al final tots som igual de feliços independentment del molt o poc que visquem.

8-     L'efecte llanterna
Anem per la vida enfocant a l'aire i malgastem opcions. Hem d'indagar en nosaltres mateixos per veure si traiem el màxim rendiment (ja siguin volent, conscientment, etc).

Resumint, decideix ser feliç! Perquè les persones felices ho son perquè ho han decidit! I és que la vida no és una tecnologia ni una ciència, la vida és un art, així que has de sentir-la!

Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar – Francesca Membrives -

En el 3r i darrer fascicle sobre la dieta mediterrània us expliquem 10 recomanacions bàsiques:


  • oli d'oliva

  • aliments d'origen vegetal

  • pa i aliments procedents de cereals

  • aliments poc processats, frescos i de temporada

  • productes làctics, principalment iogurs i formatges

  • carn vermella amb moderació

  • peix en abundància i ous amb moderació

  • fruita fresca com a postre habitual

  • aigua com a beguda per excel·lència

  • fer activitat física cada dia


Podeu conèixer-ne més detalls a Fundació Dieta Mediterrània

I, com en cada primer programa del mes, vam repassar les fruites i les verdures de temporada i també els peixos i el marisc de temporada.

Podeu repassar les fruites i les verdures del mes de juny a
Euroresidentes

I podeu repassar els peixos i el marisc del mes de juny a
Inforecetas

L'agenda - Carme Tuneu -

CAMINADES
Del 04/06/2013 al 30/07/2013 Taradell Camina
09/06/2013 Marxa Popular de Cardona (18 km / 30 km)
09/06/2013 Caminem per esbargir-nos, a St Julià de Vilatorta (10 km)
15/06/2013 Caminada nocturna a St Martí de Centelles (9 km)
16/06/2013 OsonaCamina a Sta Cecília de Voltregà (entre 13 i 15 km) -> GRATUÏT

CURSES
09/06/2013 Cursa de les 4 ermites de Ripoll (12 km / 24 km)
09/06/2013 Cursa Bellavista (10 km)
16/06/2013 Cursa de muntanya de Puigmoltó de St Bartomeu del Grau (12 km / 23 km)
16/06/2013 Cursa Vila Olímpica Barcelona (10 km) -> NOVA DATA: 30/06/2013

MARXES EN BICI
09/06/2013 BTT Les Guilleries - St Julià de Vilatorta (32 km / 42 km)
09/06/2013 Marxa Cicloturista Sant Magí, a Tarragona (106 km)
16/06/2013 Ruta Bandolera BTT Viladrau (25 km / 50 km)
16/06/2013 Marxa Cicloturista Ruta Pirinenca de les 3 nacions, a Puigcerdà (140 km)

TRAVESSIES NEDANT
29/06/2013 Marnaton a St Feliu de Guíxols (6 km)
28/07/2013 Travessia natació Illes Medes - Estartit (1.500 m)

Per cert, el diumenge 2 de juny nosaltres vam estar a la Travessa del Ripollès, una de les caminades que us havíem proposat.

PODCAST

Feu clic aquí i escolteu el programa!