Programa núm 57 de Fem Salut 27/05/2013

Dissabte, 01/06/2013

Després d'una aturada el 20 de maig per ser festiu, aquesta setmana hem tornat carregats de coses per la salut: us hem resumit el que ens van explicar a una conferència a la que vam assistir i que tractava de coaching per al benestar, hem continuat parlant-vos de la dieta mediterrània, concretament hem fet una mica d'història, us hem recomanat unes croquetes d'espinacs, pinyons, i formatge de gorgonzola, i per acabar us hem proposat vàries activitats esportives pels propers caps de setmana. Tot seguit us detallem tot això, secció per secció. I us enllacem al podcast.

L'anotació - Carme Tuneu - 

Si en el darrer programa, fa dues setmanes, us vam resumir la 1a de les 3 conferències que conformen el cicle de conferències “Equilibri i benestar: del pensament a l'acció”  d'UnnimCaixa BBVA, aquesta setmana us resumim la 2a d'aquestes conferències, que també va anar a càrrec de la coach, masoterapeuta i emprenedora Gemma Soler Raspall, i que porta per títol “Coaching per al benestar: un model de vida sana”:

La salut no és l'estat normal de les persones, la salut es guanya o es perd en funció del que fem  cada dia. O sigui que diàriament hem d'equilibrar la balança del benestar.

Cada cop hi ha més gent que coneix el dualisme cos-ment però cal tenir en compte que també hi ha l'ànima i l'esperit i que tot, cos, ment, ànima i esperit, tot, està interrelacionat.


  • COS


El cos és l'estructura física i material del ser humà, són els àtoms. Ara bé, els àtoms estan formats per partícules físiques però també per energia i per un espai buit, i l'espai buit és gairebé el 100% de l'àtom!, és a dir, som més espai buit que part física! A nivell atòmic, se sap que les proporcions dels elements són les següents:
Oxigen ~ 65%
Carboni ~ 19'37%
Hidrogen ~ 10%
Nitrogen ~ 3'2%
Calci ~ 1'38%
Fòsfor ~ 0'64%
Potassi ~ 0'22%
Clor ~ 0'18%
Ferro ~ 0'00005%
Així que necessitem aquestes proporcions d'aquests elements al nostre organisme. I, veient aquests elements i aquestes proporcions, s'entén aquella frase de que diu “som pols d'estrelles”, és a dir, no distem tant de l'Univers.

El més important pel cos és l'Oxigen, l'aire que respirem, no podem estar més de 3 minuts sense respirar. En el segon lloc d'importància hi trobem l'aigua, l'H2O, que representa el 70% del nostre organisme, no podem estar més de 7-10 dies sense beure. I, finalment, el menjar també és important, no podem estar més de 30 dies sense menjar.

  • Coses de l'AIGUA a tenir en compte:


L'aigua de l'aixeta conté molt clor. I, tot i que l'osmosi, la Vitra, l'evaporació/condensació, etc, milloren l'aigua de l'aixeta, no ho solucionen tot. És a dir que millor que no bebem ni cuinem amb aigua de l'aixeta.

L'aigua embotellada, per ser bona, ha de ser aigua mineral natural (hi ha ampolles d'aigua purificades que no són tant bones). De l'aigua embotellada cal controlar-ne el pH i la duresa. El pH pot ser àcid o bàsic, per llei ha de ser de 9'5 però per la salut millor que sigui menor que 8. Segons la duresa l'aigua pot ser dura o tova, en funció de si té més calci i més magnesi o no, però no és ni millor ni pitjor que sigui dura o tova sinó que depèn de les persones, per exemple, pels esportistes millor una aigua dura i per persones amb problemes als ronyons millor una aigua tova o de baixa mineralització.

La quantitat d'aigua diària va en funció de cada persona, no cal beure'n 2 o 3 litres diaris sinó el que el cos ens demani perquè sinó podem fer sobretreballar el ronyó i debilitar-nos.

  • Coses del MENJAR a tenir en compte:


Els aliments són la nostra benzina: els sucres són la nostra benzina ràpida, els hidrats de carboni són la nostra benzina lenta (que és la més important), els greixos són la nostra benzina de reserva, i també hi ha les proteïnes que no són cap benzina sinó allò que ajuda a construir el nostre cos.

A l'hora d'alimentar-nos és important tenir en compte l'índex glucèmic que és el nivell de sucre en la sang. Aquest índex glucèmic fluctua al llarg del dia però no és bo que pugi i baixi en picat i per això cal que mengem cada 2 o 3 hores i cal que evitem una mala alimentació estil menjars preparats.

També és important diferenciar l'alimentació de la nutrició. La primera ens fa passar la gana i la segona, que és la important, és la reacció energètica que té lloc al nostre organisme.

Hi ha aliments energètics (que són els sucres, els hidrats de carboni, i els greixos) i hi ha aliments no energètics que són els que ens construeixen el nostre cos (que són les proteïnes, les vitamines i els minerals). I ens calen tots aquests aliments, res de dietes proteiques o d'altres dietes que ens descompensen el cos, una alimentació sana és una alimentació variada (bé, alguns aliments s'han de consumir amb major proporció que d'altres, per exemple, els cereals són el més importants i les proteïnes ens calen en menor quantitat). Una alimentació sana també passa per consumir els productes de temporada, i és que si els productes surten en una determinada època de l'any és per alguna cosa, per exemple, les pastanagues surten just quant les necessitem per preparar-nos pel sol.

Cal vigilar amb el sucre, la sal...

El sucre i la sal als inicis eren uns conservadors del menjar. Actualment en consumim en excés i a vegades sense adonar-se'n, per exemple, els congelats i els productes manufacturats porten molta sal i sucre.

De sucre n'hi ha de molts tipus:
-     Refinat o blanc (no és el més sa perquè va directe a la sang)
-     Morè procedent de canya de sucre (vigilar perquè també hi ha sucre morè que és sucre blanc tenyit, i aquest no és bo)
-     Stevia (procedeix d'una planta, endolça molt i té poques calories)
-     Edulcorants (no són bons, són 100% química)
-     Mel procedent de cultiu ecològic (està bé com a sucre però és molt enèrgica)
-     Melasa o concentrat de canya de sucre (és ideal per persones que els falti ferro)
-     etc

La sal prové o de les mines o del mar, quant menys refinada millor, i també n'hi ha de molts tipus:
-     Sal integral (molt forta de gust però molt rica en minerals)
-     Sal del Tibet (és molt rica en ferro, d'aquí el seu color rosat)
-     Sal d'herbes i espècies (una alternativa per als hipertensos)
-     Sal marina sense refinar
-     Sals iodades
-     Sals fluorades
-     Etc

També cal vigilar amb les begudes excitants com el cafè, el te, l'acohol... Per exemple, fer 3 o 4 cafès al dia no és bo i prendre'n al matí per despertar-nos és psicològic perquè fins al cap d'unes 3 o 4 hores no fa el seu efecte d'estimulant. En mesura, cap problema, però en excés no és bo.

A l'hora de menjar no només hem de tenir en compte què mengem sinó com ho cuinem, la quantitat que en mengem, com mengem, és a dir, si menjar és un acte impulsiu o un acte necessari, etc. I és tan important el que mengem com depurar l'organisme, és a dir, eliminar les toxines.

  • Finalment, tenir en compte que el cos a part d'oxigen, aigua i menjar, si té una VIDA ACTIVA, molt millor:


-     L'esport té una infinitat de beneficis (baixa el restrenyiment, augmenta la resistència, és bo pel cor, etc, etc i etc).
-     Però és que, a més, una persona activa acostuma a ser alegre mentre que una persona inactiva acostuma a ser més depressiva.
-     I encara més: al fer esport o al tenir una vida activa sortim més a fora i així ens toca més el sol que també ens aporta molts beneficis: vitamina D, reforça els ossos, estimula les defenses, baixa el colesterol, puja l'ànim, ens fa dormir millor, fa que tinguem més activitat sexual, etc.

  • MENT


La ment és la capacitat intel·lectual humana. I és sorprenent però quant imaginem una cosa, la nostra ment ho entén com a real. Per exemple, si imaginem que bebem coca-cola, salivem com si realment estiguéssim bebent coca-cola.

Els nostres pensaments tenen una realitat neuroquímica i hormonal. Sí, hi ha un dualisme cos-ment. Per exemple:
-     A més activitat física, més endorfines que són l'hormona de la felicitat
-     A més estrés, més cortisol que és l'hormona de la irritació i la indignació

I cada pensament és una emoció i cada emoció té un efecte. Per exemple:
-     Anèmia: manca d'alegria, por, alt grau d'autoexigència
-     Anorèxia: odi a sí mateix, rebuig
-     Miopia: viu preocupat pel futur

  • ESPERIT


L'esperit està relacionat amb l'equilibri, amb la connexió amb un mateix, amb la realització personal.

Cal parar atenció perquè sovint estem dominats pel sentit de la vista però hi ha altres maneres de connectar amb nosaltres, sovint passa per donar importància a altres sentits com per exemple l'oïda.

  • FE


La fe és la confiança o creença en alguna cosa o algú.

Hi ha estudis que demostren que una certa actitud davant algunes malalties fa que empitjoris o milloris.

Hem de creure en les nostres possibilitats. És important situar-se en el present pensant en el futur, el passat ja està passat.

  • CONSELLS PEL BENESTAR


Cos: cuida l'alimentació, la respiració, l'activitat física, i depura l'organisme
Ment: tingues una actitud positiva i pren consciència
Esperit: activa tots els teus sentits, realitza't, connecta amb tu mateix
Fe: creu en les teves possibilitats, viu en el present pensant en el futur
En conclusió: el secret per gaudir d'una bona salut és que el cos s'agiti i la ment reposi

Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar - Francesca Membrives -

Després de l'1 ve el 2. Si al 1r fascicle sobre la dieta mediterrània us vam explicar què és, al 2n fascicle us hem fet una mica d'història:
Existeix des de fa mil·lenis i, tot i que és bona per a la salut, per a un envelliment òptim, i per a una major longevitat, actualment s'està abandonant progressivament per la influència de nous hàbits i costums alimentaris poc saludables, que ja està tenint repercussions negatives als països mediterranis. Cal saber que evitar el gradual abandó de la dieta mediterrània tindria una repercussió favorable tant quant a la regressió de certes malalties com quant a la conservació de l'agricultura i el paisatge tradicionals, en suma, del medi ambient.
Podeu conèixer-ne més detalls a Fundació Dieta Mediterrània

A més, us hem  recomanat unes croquetes d'espinacs, pinyons, i formatge de gorgonzola.

L'agenda - Carme Tuneu -

CAMINADES
02/06/2013 Travessa del Ripollès (19 km)
02/06/2013 Caminada Manlleu - L'Esquirol - Cabrera (22 km)
09/06/2013 Marxa Popular de Cardona (18 km / 30 km)
09/06/2013 Caminem per esbargir-nos, a St Julià de Vilatorta (10 km)

CURSES
01/06/2013 Cursa Comte Arnau, a Campdevànol (10 km mixtos)
02/06/2013 Cursa de muntanya 3 comarques, a Alpens (26'5 km)
02/06/2013 Milla Urbana a Igualada (1'60932 km)
09/06/2013 Cursa de les 4 ermites de Ripoll (12 km / 24 km)
09/06/2013 Cursa Bellavista (10 km)

MARXES EN BICI
02/06/2013 Bikeavic, Les Lloses - Vic (72 km amb GPS)
02/06/2013 Travessa en BTT Terra de l'Aigua, a Riells i Viabrea (12 km / 37 km)
09/06/2013 BTT Les Guilleries - St Julià de Vilatorta (32 km / 42 km)
09/06/2013 Marxa Cicloturista Sant Magí, a Tarragona (106 km)

TRAVESSIES NEDANT
01/06/2013 Marnaton La Lluna, a Calonge (1'2 km / 4'5 km)
29/06/2013 Marnaton a St Feliu de Guíxols (6 km)

Per cert, nosaltres estarem en una de les activitats esportives que us hem proposat per aquest diumenge 2 de juny. Endevineu en quina?

PODCAST

Feu clic aquí i escolteu el programa!