#MeToo

Article de Som Dones

Divendres, 03/05/2024

Logo Som Dones _ Ràdio TaradellFa uns dies va ser notícia a tots els mitjans de comunicació la repetició del judici al conegut productor de cinema Harvey Weinstein. Weinstein, fundador de dues productores als Estats Units, va ser acusat l'any 2017 de múltiples delictes sexuals. Posteriorment, va ser expulsat de la seva pròpia empresa i de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. A finals d'aquell octubre, més de vuitanta dones havien presentat denúncies contra ell, fet que va propiciar el naixement de la campanya #MeToo, que es va estendre als mitjans i a les xarxes socials mundialment. Actrius conegudes com Angelina Jolie o Gwyneth Paltrow, el van acusar d'assetjament, agressió sexual o violació.

El 2020 Weinstein va ser condemnat a 23 anys de presó per violació i agressió sexual. En concret, el van declarar culpable de dos dels cinc delictes sexuals a què s'enfrontava: violació i agressió sexual a l'actriu Jessica Mann i agressió sexual a l'antiga assistent de producció Mimi Haleyi. En canvi, el van absoldre dels altres càrrecs.

El passat dijous 25 d'abril, el Tribunal d'Apel·lacions de Nova York va anul·lar aquesta condemna per un defecte de forma. La sala va considerar que el productor no va tenir un judici just, ja que es va admetre el testimoni de diverses dones que es van declarar víctimes d'agressions per part de Weinstein, però que no eren objecte de la investigació.

És per això que tornarà a ser jutjat al setembre a Nova York. Tot i això, el jutge ha ordenat que Weinstein continuï en presó preventiva, ja que també està condemnat a 16 anys per una altra violació.

Harvey Weinstein

La repetició del judici a Weinstein, acusat d'assetjament, agressió sexual i violació, suposa una humiliació per a totes les dones, i més tenint en compte que segueix empresonat per altres delictes d'agressió sexual. Aquest no és un cas aïllat, sinó una mostra d'un problema profundament arrelat en la societat: l'abús de poder que es manifesta en diverses professions i institucions.

Prop de nosaltres, també hem vist situacions similars amb persones com el dramaturg Ramon Paso, acusat per 14 dones d'agressió sexual i violació; el futbolista Dani Alves, també acusat i condemnat per violació, o l'actor Gérard Depardieu, acusat d'haver agredit sexualment a diverses dones. Aquestes situacions exemplifiquen una problemàtica molt més gran: la misogínia masclista, la subordinació i el poder patriarcal. Aquesta cultura de violació i abús de les dones està profundament arrelada en símbols, valors i tradicions transmesos de generació en generació, i als quals estan exposats i exposades tant infants, com adolescents i joves.

Cal denunciar l'ofensiva patriarcal contra les dones, que es manifesta de manera violenta i rabiosa a través d'organitzacions influents que perpetuen la misogínia. Aquest poder reaccionari, amb grans recursos econòmics, es dedica a desprestigiar moviments com el #MeToo, a obstaculitzar el dret a l'avortament i a posar traves als drets de les dones sobre els seus propis cossos i el seu lliure consentiment.

A totes les dones que han estat víctimes d'agressions, les creiem i els hi fem costat. Juntes continuarem lluitant per enderrocar el patriarcat i posar fi a les violències masclistes d'una vegada per totes.

El mes d'abril, han estat assassinades a Espanya:

01 d'abril. Thais, cognom desconegut de 34 anys. Amposta (Tarragona).

03 d'abril. María del Carmen D.E., de 71 anys. Vigo.

06 d'abril. Bianca Pitman, de 44 anys. Màlaga.

09 d'abril. Vanesa, cognom desconegut, de 43 anys. El Prat de Llobregat (Barcelona).

10 d'abril. Audrey Fang de 39 anys. Abanilla (Múrcia).

14 d'abril. Elvira Fernández de 52 anys. Chiloeches (Guadalajara).

14 d'abril. Laura Villar Fernández de 22 anys, filla de l'Elvira. Chiloeches (Guadalajara).

27 d'abril. Laura Gastón de 66 anys. Arico (Santa Cruz de Tenerife).

28 d'abril. Rosa del Carmen Pous Escrivá de 66 anys. Rafelcofer (València).

29 d'abril. Magdalena Matemalas de 82 anys. Manacor (Mallorca).

Les recordem, les visibilitzem.

El mes d'abril, han assassinat per violència vicària:

03 d'abril. Ayax de 5 anys. Bellcaire d'Empordà (Girona).

09 d'abril. Nom i cognom desconegut de 8 anys, filla de la Vanesa. El Prat de Llobregat.

09 d'abril. Nom i cognom desconegut de 8 anys, fill de la Vanesa. El Prat de Llobregat.

Els recordem, els visibilitzem.