La lluita per la llibertat i els drets de les dones afganeses

Article de Som Dones

Dimarts, 01/08/2023

Logo Som Dones _ Ràdio TaradellEl primer dimarts de cada mes, l'Adeeba es despertava, esmorzava, i anava cap a la perruqueria que hi havia al final del seu poble. Allà es trobava amb les seves companyes, la Malika i la Sanaz, també clientes habituals, on juntes passaven l'estona.

El primer dimarts d'agost, però, aquest cop l'Adeeba no podrà anar a la perruqueria. No podrà trobar-se amb les seves companyes ni intercanviar cap missatge que tinguin a explicar-se, ni compartir cap sentiment que hagin pogut sentir els últims dies. Les perruqueries s'han acabat.

I és que els talibans van decretar el passat diumenge 2 de juliol el tancament de les perruqueries i els salons de bellesa a l'Afganistan, una nova restricció imposada pel règim que afecta les dones i se suma a les ja establertes des que aquesta organització militar islamista prengués Kabul a l'agost del 2021. Tot i que pot semblar un acte aparentment petit, aquesta decisió té implicacions profundes i ens convida a reflexionar sobre l'evolució dels drets de les dones en aquest racó del món que es troba lluny d'aquí, però que ens toca a totes de prop.

Des de Som Dones volem denunciar una realitat que no pot passar desapercebuda: la violació dels drets humans i les llibertats de les dones afganeses per part del règim dels talibans. Com a associació feminista compromesa amb la igualtat i la justícia, és nostre el deure de solidaritzar-nos amb totes les dones que pateixen discriminació i opressió arreu del món.

Aquesta prohibició de les perruqueries és només una de les moltes mesures discriminatòries que s'estan aplicant. Ens trobem davant d'una trista regressió de drets que amenacen de restringir encara més la participació i la representació de les dones en la societat afganesa.

perruqueria Afganistan

Aquesta situació és alarmant i creiem que s'ha de generar una resposta contundent per part de la comunitat internacional. Com a dones que lluitem per la igualtat, hem de recordar que la lluita per la llibertat no té fronteres. Els drets humans són universals, i és el nostre deure defensar-los arreu del món. Hem de treballar juntes per aconseguir un món on totes les persones, independentment del seu gènere, tinguin la llibertat de ser qui són i triar el seu futur.

Des de Som Dones, fem una crida a la solidaritat i la consciència col·lectiva. Exigim que la comunitat internacional prengui mesures per garantir la protecció i el respecte dels drets humans, especialment dels drets de les dones, a l'Afganistan i en tots els racons del planeta on les dones s'enfrontin a discriminació i violència. Així com lluitem per la igualtat i els drets a casa nostra, hem de fer-ho amb les nostres germanes de tot el món. La nostra llibertat no estarà completa fins que totes les dones siguin lliures. Alcem la veu per les dones afganeses i per totes les dones que s'enfronten a la discriminació. La nostra solidaritat és la nostra força, i juntes farem que la veu de totes les dones sigui escoltada.

Davant aquesta situació, reafirmem la nostra determinació en la lluita pels drets de les dones, no només al nostre país, sinó també a escala internacional. Som Dones, i la nostra veu és poderosa.

El mes de juliol han estat assassinades a Espanya:

01/07/2023. Zhen Jiang. 47 anys. Pamplona (Navarra)
02/07/2023. Kirsty Ward. 36 anys. Salou (Tarragona)
03/07/2023. María del Carmen. 53 anys. Alcalà d'Henares
08/07/2023. Salwa. 34 anys. Logroño
09/07/2023. Ilham Najah. 38 anys. Antella (València)
20/07/2023. Carmen. 54 anys. Humilladero (Màlaga)
22/07/2023. Katia. 57 anys. Reliegos (Lleó)
25/07/2023. María Torres. 48 anys. Dalías (Almeria)
27/07/2023. Carla. 26 anys. Girona
30/07/2023. Elena. 29 anys. Barcelona
31/07/2023. Vanessa. 22 anys. Utrera (Sevilla)

Les recordem, les visibilitzem.

Denunciem, condemnem i estem determinades a combatre totes les formes de violència vers les dones.