Una trentena d'autors/es participaran al primer festival de novel·la negra catalana d'Osona

 El Taradell Negre es celebrarà a Taradell el 8 i 9 d'abril.

Del 08/04/2022 al 09/04/2022

Tot a punt per a l'estrena del Taradell Negre, el primer festival de novel·la negra catalana de la comarca d'Osona, organitzat per la Biblioteca de Taradell i que durant dos dies tenyirà el municipi de color negre. 

Autors com Martí Gironell, Jordi Campoy, Cesc Cornet, Xavier Gual, Arturo Padilla, Jordi Santasusagna, Andreu Martín, Marc Moreno, Margarida Aritzeta, Anna M. Vilallonga, Tura Soler o Sebastià Bennassar participaran en una de les 8 taules rodones que es portaran a terme durant el festival. Aquestes tractaran sobre Els joves també negregen, Parlem de premis, Policies i amigues tafaneres, Quan la realitat supera la ficció, Xerrada sobre antololgies negres, Històries més fosques que el carbó, Terra de bandolers i Més enllà de les nostres fronteres i que serviran, alhora, perquè una trentena d'escriptors i escriptores del nostre país presentin alguns dels seus llibres. 

RdP Presentació Taradell Negre (2)

Aquest dimecres al matí, s'ha fet la presentació en la qual Míriam Martínez, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Taradell, ha destacat el "suport a la cultura, un pilar molt necessari per a la societat". Pel que fa al festival ha destacat que "és un projecte que ha de servir per trobar-nos, parlar i també perquè la gent pugui tornar a estar en contacte amb la literatura i conèixer nous autors". Martínez també ha explicat que "amb el Taradell Negre es posa a Taradell dins del circuit d'aquest gènere" i ha agraït a la Biblioteca l'organització del certamen perquè "iniciatives com aquesta acosten a la població en els paràmetres culturals". La regidora de Cultura i Patrimoni també ha destacat que "autors locals com Antoni Pladevall i Arumí o Aniol Florensa participaran en el festival". 

D'altra banda, Eva Leucó, directora de la Biblioteca de Taradell, ha comentat d'on va sorgir la idea de muntar el Taradell Negre: "Ens vam adonar que era un gènere que cada vegada es llegia més i a partir d'aquí vam pensar que podríem realitzar diferents activitats, com un festival o un club de lectura de novel·la negra per donar visibilitat als autors catalans d'aquest gènere perquè moltes vegades queden més al marge". Leucó ha afegit que "hem volgut implicar-hi el poble organitzant diverses activitats paral·leles com un Slam Literari amb la col·laboració de l'Institut de Taradell, un concurs de fotografies d'Instagram amb la col·laboració d'InstaOsona i també un concurs d'aparadors, juntament amb l'Agrupació de Botiguers de Taradell. Els premis d'aquestes activitats es lliuraran el divendres dia 8, en el marc de la inauguració del festival, en un acte que es farà a la Biblioteca i que comptarà amb la presència de l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas. 

RdP Presentació Taradell Negre (1)

El dia central del festival serà el dissabte dia 9 amb les taules rodones. La comissària del festival, Núria Martínez, ha explicat que "hem intentat que el festival hi hagués novel·la negra per a tots els gustos" i ha assenyalat que es comptarà amb "autors reconeguts que han estat premiats". També es farà un dinar que "servirà per confraternitzar amb els autors". Martínez ha posat èmfasi en el fet que el Taradell Negre vol "donar veu a tota classe d'autors, en català, perquè a vegades sembla que ens fa por dir que a Catalunya hi ha bona novel·la negra" i ha afegit que "també volem donar visibilitat a nous autor/es".

twitter