ÀUDIO. Taradell vol declarar el toc de campanes manual Bé Cultural d'Interès Local
Es farà l'any que ve coincidint amb els 950 anys del campanar
Coincidint amb els 950 anys del campanar de Taradell, l'Ajuntament preveu fer-hi "una cosa important l'any que ve". Així ho ha apuntat la regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Democràtica, Míriam Martínez, en una entrevista recent al programa Taradell al dia, de Ràdio Taradell.
En concret, l'Ajuntament vol declarar aquest toc manual de campanes Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), que implica donar-li un valor patrimonial, incriure'l al Catàleg de Patrimoni i protegir-lo legalment a través de la Llei del Patrimoni Cultural Català. "Ho volem fer perquè no es perdi i continuï", explica la regidora.

De moment, s'ha encarregat a Xavier Pallars, que és tècnic en campanes i director de l'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas, que redacti un informe perquè la iniciativa pugui tirar endavant. La previsió és que la declaració es pugui fer la primavera de l'any que ve.
Fins ara, diversos municipis catalans, com Vic o Banyoles, han declarat el toc manual de campanes com a Bé Cultural d'Interès Local, amb l'objectiu de protegir i preservar aquesta tradició com a part del patrimoni immaterial de les comunitats locals. De fet, des de fa tres anys, està declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
A Catalunya ja es té constància d'aquesta pràctica al segle XI i, actualment, hi ha nombroses agrupacions arreu del país dedicades a recuperar els tocs festius manuals.
En el cas de Taradell, des de fa uns anys, hi ha un grup de campaners que es troben en festes assenyalades per fer sonar les campanes, com ha passat aquest cap de setmana durant les Jornades de Patrimoni.

Localitzada la família d'un dels soldats enterrats a la fossa
En la mateixa entrevista, la també regidora de Memòria Democràtica va anunciar que s'ha pogut localitzar la família de Marcel Casellas, un dels soldats que hi ha a la fossa de Taradell. La Generalitat els ho va comunicar fa unes setmanes i la família ja els ha fet saber que estan "molt contents" i que tenen la intenció de visitar Taradell properament.
Fa cinc anys, l'Ajuntament de Taradell va començar una feina important per la memòria democràtica, facilitant els tràmits del banc d'ADN. Notícies com aquesta, segons Martínez, "serveixen per posar una mica de llum i que les famílies puguin tancar el dol".