Taradell celebrarà els 80 anys de Mn. Antoni Pladevall

Diumenge, 09/02/2014

Aquest dimarts, 11 de febrer, Mn. Antoni Pladevall farà 80 anys. Per aquest motiu, l'Ajuntament i la Biblioteca de Taradell, juntament amb la seva família, han preparat un acte pel proper divendres per celebrar l'aniversari de l'historiador i capellà taradellenc. L'activitat començarà a les 8 del vespre i la jornada, que es preveu molt emotiva, comptarà amb l'acompanyament musical de la cantant Glòria Terricabras.

pladevall-2.jpeg


Aquí teniu una extensa biografia de l'historiador taradellenc:

Antoni Pladevall i Font va néixer a Taradell l'11 de febrer del 1934. Després de fer carrera eclesiàstica al Seminari de Vic, s'ordenà sacerdot el 1958 i es graduà en Ciències Històriques i Història Eclesiàstica a la Universitat de Lovaina el 1963. Des de l'any 1950 treballà als Arxius Diocesans de Vic com a col·laborador de l'arqueòleg i historiador Eduard Junyent, amb el qual va estar estretament vinculat fins a la seva mort (1978).

pladevall.jpgÉs autor de molts treballs sobre la història comarcal i local d'Osona publicats a la revista Ausa del Patronat d'Estudis Osonencs, a la revista Taradell i a totes les publicacions periòdiques o ocasionals de la comarca. Ha presentat ponències i comunicacions a diferents congressos i col·loquis. La seva bibliografia compta amb més de cinc-cents títols entre llibres i articles. Destaquen entre ells Els monestirs catalans (1968) amb la col·laboració fotogràfica de Francesc Català Roca; Osona i el Ripollès (1981), volum 1 de la Gran Geografia Comarcal de Catalunya i moltes altres parts de la mateixa obra, de la qual fou assessor general; ha publicat molts articles a la Gran Enciclopèdia Catalana, de la qual fou assessor d'Història Eclesiàstica, així com estudis monogràfics dels monestirs de Santa Maria de l'Estany (1978), Sant Llorenç del Munt (1980), Sant Pau del Camp (1974), Sant Llorenç del Munt (1980), Sant Sebastià dels Gorgs (1982), de la col·lecció Artestudi; monografies de Lluçà (1969), del Far (1980 i 2005), del Coll (1974), La Gleva (1988) i de moltes poblacions com Vidrà, Centelles, Tona, Balenyà- Hostalets, Taradell, Santa Eugènia de Berga, Castellterçol, El Brull, Seva i ha col·laborat en altres monografies col·lectives sobre Sant Martí de Tous, Santa Maria d'Oló, Manlleu, Gurb, Santa Eulàlia de Riuprimer etc. Té altres llibres notables d'història comarcal com Mont-rodon (2001), Sant Pere Casserres o la presència de Cluny a Catalunya (2005), biografies del General Moragues, de Bac de Roda, de Gerbert o Silvestre II, i altres llibres i treballs d'història, temes relacionats amb el romànic i època medieval.

Ha estat el primer president dels Amics de l'Art Romànic, director general del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya i és membre numerari de l'Acadèmia de Bones Lletres (1994) i de la de Belles Arts de Sant Jordi, (1998).

pladevall-3.jpg


El 1964 va entrar com assessor artístic al Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. Des del 1980 va treballar a la Generalitat de Catalunya com a responsable de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic i fou director general del Patrimoni Artístic i Cultural entre 1984 i 1986, continuà treballant a la Generalitat fins el 1999 i col·laborà amb la Fundació de l'Enciclopèdia Catalana on ha dirigit la gran obra o Col·lecció Catalunya Romànica de 27 volums (1984-1998); des del 2001 dirigeix de la mateixa editorial l'Art Gòtic a Catalunya de la qual han aparegut ja (2005) cinc volums. És director de la col·lecció Monografies del Montseny, publicació anual que té publicats 20 volums des del 2005.


És membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans. Té la Creu de Sant Jordi des del 1994 i el 2003 se li concedí la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.


Actualment és rector de la parròquia de Sant Quirze Safaja i professor d'Història Eclesiàstica de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona i de Vic. En el camp de la història religiosa ha escrit també La història de l'Església a Catalunya (edit. Claret 1989, 2a ed.), Els Orígens de l'Església a Catalunya de l'època romana (Discurs d'entrada a la Real Acadèmia de Bones Lletres, 1994). I molts treballs sobre els orígens dels monestirs benedictins i canonicals. Redactor i assessor del Diccionari d'Història de l'Església a Catalunya, també ha col·laborat en la revista Foc Nou i sovint en el Full Diocesà i ha fet molts altres estudis sobre temes eclesiàstics.

Una altra faceta de la seva actuació és la de donar conferències en cercles d'estudiosos, poblacions, pregons de festes majors, inauguracions de cursos, trobades o congressos d'historiadors, efemèrides diverses, cercles culturals de gent gran etc.

Escolta l'entrevista que, diumenge, li feia El dipòsit.



Fotos: Facebook Antoni Pladevall