Taradell acull una nova campanya de donació de sang dilluns que ve

Es podrà donar sang i plasma a Can Costa Centre Cultural en horari de 17 a 21 hores

Dilluns, 15/04/2024

Dilluns, dia 15, es farà un nou acapte de sang a Taradell. És un dels quatre que es fa cada any al municipi per agumentar les reserves. La cita serà de 5 de la tarda fins a les 9 del vespre a Can Costa i també es podrà donar plasma.

Les donacions d'aquests dies permetran remuntar les reserves de sang després dels festius de Setmana Santa, una època durant la qual acostumen a baixar al voltant del 25%.

Acapte sang 2022JPG

Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s'extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l'any i aconseguir unes 1.000 donacions cada dia

Calen més de 260.000 donacions l'any

Aquest 2024 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. El cert és que aquest any caldran més de 260.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que en requereix més és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l'aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12'3% del total. Les patologies cròniques lligades a l'augment de l'esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

De fet, l'edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L'altre grup d'edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.

Històries que valen una vida

Hi ha moltes persones històries de superació i de solidaritat darrera cada donació i cada transfusió de sang. Al blog moltesgracies.net s'hi recullen testimonis com el de la família de Joan Carles Bargalló o en Samuel Moreno, donants que des de fa anys fan possible que molts pacients millorin la seva vida. 

imatge Taradell abril 2024