Marc Oriol guanya el primer Premi Anastasi Aranda al millor treball de recerca de Batxillerat

L'exalumne de l'Institut de Taradell, de Santa Eugènia de Berga, ha guanyat amb 'Ones gravitacionals. Mirada al passat per conèixer el futur'. 

Dissabte, 19/09/2020

1r Premi Anastasi Aranda (1)

1r Premi Anastasi Aranda (9)

 

La primera edició del Premi Anastasi Aranda ja té guanyador. Es tracta de Marc Oriol Pérez, que va presentar el treball Ones gravitacionals. Mirada al passat per conèixer el futur. El nom del guanyador s'ha donat a conèixer aquest dissabte al matí en el marc d'un acte que s'ha realitzat en el Centre Cultural Costa i Font i que ha comptat amb una quarantena de persones. El jove, que actualment està estudiant a Manchester, ha explicat en un vídeo que es tractava d'un "treball que busca trobar tots els secrets del descobriment, o confirmació, de l'existència de les ones gravitacionals que havien set predites amb un segle d'anterioritat per Albert Einstein. El treball es centrava en aquest únic descobriment "per així poder aconseguir una màxima profunditat en aquest tema que presenta una gran complexitat". Oriol ha comentat que gràcies a la col·laboració de diferents investigadors dels principals centres de recerca de Catalunya va poder indagar sobre aquest fenomen poc conegut i aconseguir fer-ne una clarificació".

El jurat, format per Albert Sangrà (professor de la UOC), Josep Maria Bertrans (professor de Tecnologia de l'Institut de Taradell), Laia Bosch (professora agregada de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic i membre del grup de recerca TR2Lab) i Eli Fàbrega (mestra de l'escola l'Esquitx de Calldetenes) ha destacat, entre d'altres, "la capacitat de reflexió i síntesi". La mare de Marc Oriol ha estat l'encarregada de recollir el premi valorat en 1.200 euros. 

1r Premi Anastasi Aranda (7)

 

El premi ha tingut també dos finalistes. Per una banda, Jaume Meinhard amb Genètica del càncer. Estudi del gen EGFR en càncer de pulmó no microcític i, per l'altra, Clara Espinàs amb Salut mental en l'adolescència

1r Premi Anastasi Aranda (10)

 

El regidor d'Educació, Lleïr Pladevall, ha destacat la importància del nou premi "que porta el nom d'Anastasi Aranda com a homenatge a qui va ser mestre de Taradell entre el 1933 i 1939". Alhora ha recordat que és la continuació de les deu edicions que s'havien fet del Premi Ajuntament de Taradell al millor treball de recerca i que enguany "s'ha obert també als municipis de Santa Eugènia de Berga, Seva i Viladrau". Es tracta d'un premi que pretén estimular la investigació feta en català sobre qualsevol àmbit cultural tot reconeixent el millor treball de recerca dels alumnes de Batxillerat elaborat el curs 2019-2020. 

L'acte l'ha tancat l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, que ha destacat "l'esforç i l'empenta dels joves" i la qualitat dels treballs presentants. Cabanas també ha fet referència al nom del premi, Anastasi Aranda, "una persona que patir la repressió del franquisme i que va ajudar a moltes persones de Taradell gràcies a les seves classes". 

Fotos i/o vídeos relacionats

1r Premi Anastasi Aranda (1)1r Premi Anastasi Aranda (10)1r Premi Anastasi Aranda (11)1r Premi Anastasi Aranda (12)1r Premi Anastasi Aranda (13)1r Premi Anastasi Aranda (14)1r Premi Anastasi Aranda (15)1r Premi Anastasi Aranda (2)1r Premi Anastasi Aranda (3)1r Premi Anastasi Aranda (4)1r Premi Anastasi Aranda (5)1r Premi Anastasi Aranda (6)1r Premi Anastasi Aranda (7)1r Premi Anastasi Aranda (8)1r Premi Anastasi Aranda (9)
twitter