L'Ajuntament de Taradell augmenta l'IBI, la taxa d'escombraries i les tarifes de l'EAS

Junts per Taradell es van abstenir en la votació de les ordenances fiscals per a l'any que ve.

Dimecres 30/10/2019

L'increment d'un 5% de l'IBI, d'un 12% de la taxa d'escombraries o l'agument d'algunes tarifes de l'EAS són els punts més destacats de les ordenances fiscals per a l'any 2020 que el ple de l'Ajuntament de Taradell va aprovar dijous passat amb el vot a favor de l'equip de govern (ERC) mentre que l'oposició, Junts per Taradell, es va abstenir. L'alcaldessa, Mercè Cabanas, va explicar que amb aquests increments volen "fer una fiscalitat més justa i progressiva" i "reflectir el cost real dels serveis, ja que per raons electoralistes no s'havien actualitzat de forma pertinent en els darrers anys".

Pel que fa a l'augment de l'IBI, la regidora d'Hisenda, Núria Arau, va detallar que hi haurà bonificacions per a famílies monoparentals i nombroses, amb rendes anuals inferiors a 35.000 euros. També es bonifica amb fins a 300 euros a aquelles masies que facin arribar fibra òptica a la seva propietat. Els últims anys, l'IBI només s'havia congelat durant el 2018. Fa un any, va registrar una pujada del 2,2%, també per sobre de l'IPC.

Camions nous recollida selectiva

 

Sobre la taxa d'escombraries, Cabanas va dir que "venim d'un dèficit acumulat en diferents anys que és de 82.000 euros. La Mancomunitat La Plana augmentarà les taxes de recollida i si no fem aquest increment el dèficit seria de 126.000 euros". Tot i així, "els ingressos no cobriran les despeses", va concretar Joan Canó, regidor de Sostenibilitat.

Estiu Jove EAS

 

Pel que fa a les tarifes de l'EAS s'apujaran un 6%. El regidor d'Esports, Lluís Rodríguez, va comentar que “des que es va obrir no s'han tocat”. També hi ha diverses bonificacions. S'incorpora una rebaixa per als joves de fins a 30 anys (actualment només es bonificava fins als 23 anys) així com persones aturades, pensionistes i famílies nombroses i monoparentals. I es mantenen els preus dels cursets.

Un altre tipus de bonificacions són les relacionades amb la sostenibilitat. Així, rebran un descompte els vehicles elèctrics i les instal·lacions fotovoltaiques.

Des de l'oposició, Santi Estragués va retreure aquests increments. Creu que "potser ara no era el moment de fer-ho".