La presentació d'un llibre a Cervera es converteix en un homenatge a Josep Miret

Aquest divendres es va presentar Desenterrar l'oblit: memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera, que va comptar amb la col·laboració del taradellenc.

Dissabte, 24/04/2021

"Aquest Sant Jordi serà un dia bonic, però difícil, perquè amb en Jordi Oliva presentarem el llibre Desenterrar l'oblit: memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera, però on hi hauria d'haver quatre cadires, només n'hi haurà dues." Així s'expressava una de les coordinadores d'aquest projecte, la mestra Rosa Papell, dijous al vespre a Ràdio Taradell, hores abans que aquest llibre es presentés a Cervera coincidint amb Sant Jordi. Les absències a les quals es referia Papell són les del taradellenc Josep Miret, que va morir l'any passat, i de Paquita Buron, una altra de les ànimes d'aquesta iniciativa i que va morir fa unes setmanes.

Aquest llibre, que té una dedicatòria a Miret en les pàgines inicials, és un recull de textos que donen testimoni de l'experiència de dignificació de la fossa militar del cementiri de Cervera, des del seu estudi històric i el recull nominal dels enterrats fins a la memòria de les trobades anuals de familiars, passant per l'acord municipal de la Paeria de Cervera d'intervenció, la prospecció arqueològica, l'arquitectura de l'espai i l'acte de dignificació.

Rosa Papell Cervera

Foto: Paeria de Cervera

En l'acte d'aquest divendres a Cervera, Papell es va encarregar de fer una glossa d'homenatge sobre Miret i Buron. La mestra taradellenca es va involucrar en aquest projecte després que Miret li portés una acta de defunció d'un tiet del seu pare. Considera que, amb l'historiador Jordi Oliva al capdavant, s'ha fet "una feina impressionant de dignificació de la fossa comuna". I apunta que les famílies tenien la necessitat de tancar un dol que han pogut gestionar amb les trobades anuals que fan a Cervera.

Portada Desenterrar l\'oblit

 

Entrevista a Rosa Papell a partir del minut 36:

Recursos i informació relacionada

twitter