La Font Gran torna als orígens i raja de manera natural

La inauguració es va fer diumenge al migdia coincidint amb les sardanes-vermut de la festa major.

Dimecres, 26/08/2020
Sardanes vermut i inauguració nou broc de la Font Gran (6)

 

La Font Gran de Taradell torna a rajar de manera natural. Fa uns anys es va substituir un dels set brocs per una aixeta d'aigua potable, ja que l'aigua de la mina sobrepassa el nivell de nitrats acceptable. Ara bé, aquesta modificació no era prou adequada en un espai declarat com a Bé Cultural d'Interès Local. Per això, les regidories de Patrimoni i Sostenibilitat han cregut convenient tornar la Font Gran als seus orígens. Així els brocs brollaran de forma natural només en els períodes que la mina tingui prou cabal.

La inauguració simbòlica es va fer durant l'acte de les sardanes-vermut de la festa major i va anar a càrrec de l'alcaldessa, Mercè Cabanas; la regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez, i la responsable de l'Arxiu Fotogràfic, Laia Miralpeix, que van fer la contextualització històrica.

Sardanes vermut i inauguració nou broc de la Font Gran (18)

 

La recuperació del broc l'ha fet l'artesà Pep Domènech Subirana. S'ha realitzat amb bronze, seguint les característiques dels sis brocs antics originals com a model, a partir dels quals s'ha creat un nou motlle de cera, del qual posteriorment es va fer la fosa omplint-lo amb bronze. Posteriorment, durant aquest mes d'agost, l'empresa d'aigua Sorea ha buidat les mines de la Font Gran per poder tapar els forats realitzats fa uns anys per evitar que l'aigua sobreixís per la font. Finalment, la mateixa empresa ha arranjat i sanejat les mines i la pròpia font per evitar futurs problemes d'excés d'aigua o d'arrels dels arbres.

Com que l'aigua que raja de les fonts no és potable, s'hi ha instal·lat un rètol que ho alerta. A més, en els propers mesos l'Ajuntament instal·larà una nova font d'aigua potable a la zona dels bancs annexa a la Font Gran. 

Els treballs han tingut un cost per a l'Ajuntament de poc més de 4.000 euros i s'emmarquen en el pla de manteniment i recuperació de l'espai de la Font Gran que s'ha executat durant aquesta primavera-estiu, amb un cost total de 16.68 euros. S'ha reparat, i substiuït en alguns casos, les parts de les baranes i passarel·les deteriorades, i s'ha repintat tota la fusteria del parc.

La Font Gran va ser un punt d'abastament d'aigua cabdal en la història de Taradell, ja que segurament fou l'origen de la vila i l'església de Sant Genís.

Recursos i informació relacionada

twitter