La font de Cassanell continua al podi de les més contaminades d'Osona

Dissabte, 08/05/2021

La font de Cassanell de Taradell es manté per enèsima vegada entre les més contaminades d'Osona, segons l'estudi anual del Grup de Defensa del Ter (GDT). Després que l'any passat va ocupar la tercera posició, aquest ha tornat al segon lloc. Tot i això, té uns nivells de nitrats més baixos que fa un any. En concret, en té 308 mg/L, mentre que abans s'acostava als 345. El podi el completen la font de Gallissans, a Santa Cecília de Voltregà, que marca una xifra rècord amb 514 mg/L, més de 10 vegades el llindar de contaminació, i també la font Salada de Gurb, amb gairebé 274.

Font Cassanell

 

Per fer l'estudi, el GDT ha comptat amb 64 persones voluntàries que han recollit mostres d'aigua de 164 fonts d'Osona i el Lluçanès, de les quals 15 no rajaven. Gairebé la meitat estan contaminades, amb una mitjana de nitrats de 66 mg/L, lleugerament per sota de la mitjana de l'any passat, però igualment superior al llindar de contaminació fixat per l'OMS, que és de 50 mg/L.

Aquest 2021 és el vintè any que el GDT fa mostrejos a les fonts de la comarca i amb els nous resultats sobre la taula alerta "que seguim igual". La novetat d'aquest any és l'ampliació de les zones declarades vulnerables per nitrats a tres municipis més: Centelles, Sant Martí de Centelles i Vilanova de Sau. A Osona i el Lluçanès, en total, ja hi ha 40 municipis declarats com a vulnerables.

Segons el GDT, "l'enorme cabana porcina segueix inundant els aqüífers de purins i, mentrestant, l'administració va proposant solucions màgico-tecnològiques que no serveixen per res". Per això, reivindiquen que "cal un canvi de model que passi per la sobirania alimentària i per posar en valor els sectors productius arrelats al territori, estratègics per a tots nosaltres, i no només pel que dicta el capital".