Les fonts de Taradell, menys contaminades que fa un any
La concentració de nitrats a les fonts taradellenques ha millorat durant l'últim any, segons l'estudi anual del Grup de Defensa del Ter, si bé la falta de pluja fa qüestionar els resultats. La font de la Madriguera (a la foto) és la més contaminada que té el municipi, tot i que ha reduït els nitrats dels 124 mg/l a només 25 aquest 2016. També en presenta molts menys la font del Raig. Si en tenia 158 mg/l fa un any ara en té només 5. Pel que fa a la del Rabetó, ha deixat d'estar contaminada.
La font del Cassanell es mereix una menció a banda. Després de liderar el rànquing comarcal com la font més contaminada, aquest any el GDT no n'ha pogut recollir mostres, probablement perquè no raja. De fet, el grup ecologista avisa en un comunicat que la falta de pluges ha afectat l'anàlisi de les fonts i, per això, "els resultats presentats són difícilment comparables amb anys anteriors, atès que falten un 22% de les dades". I és que el nitrogen resta al sòl fins que plou, moment en el qual és arrossegat fins als aqüífers. A Osona, la mitjana de concentració de nitrats és de 61,3 mg/l, 16 mg menys que l'any passat. En aquest sentit s'observa una reducció del percentatge de fonts que superen els 50 mg/l de nitrat, passant del 49% l'any 2015 al 43% d'aquest any.
Igualment, el GDT reclama una aplicació "urgent de mesures encaminades a establir un control de la gestió real dels purins". També creuen que cal "reduir la cabana per part de la indústria porcina i així alliberar terra per la pagesia: sobren porcs i falten pagesos". Actualment Osona és la comarca amb més excedent de nitrogen respecte les terres agràries disponibles.