Impulsen una cooperativa per donar un cop de mà a persones de més de 65 anys

Es diu +65 i es podria presentar de manera oficial per la festa major d'hivern.

Dimarts, 24/11/2020

Donar un cop de mà a les persones que tenen més de 65 anys. Actualment, n'hi ha 2.400 a Taradell, el que suposa un terç de la població total. Aquest és el punt de partida de la cooperativa +65 que una colla de taradellencs, amb Emília Bosch al capdavant, han creat a Taradell. Ara estan enllestint els últims tràmits, com el registre dels estatuts, i esperen poder-la presentar oficialment a principis de l'any que ve, coincidint amb la festa major d'hivern.

mans gens gran

 

Emília Bosch va idear aquesta cooperativa "arran de l'experiència de cuidar els pares el temps que vam poder i de veure que la seva il·lusió de quedar-se a casa era impossible". És un dels exemples que Bosch va posar en una entrevista al programa Taradell al dia de Ràdio Taradell. "Aquestes coses em van anar fent un forat al cor i, quan em vaig jubilar, vaig pensar que havia de trobar una solució".

La solució ha estat aquesta cooperativa. De moment, ja s'ha constituït la junta directiva, formada per perfils molt diversos del poble, i ara treballen per acabar-la de posar en marxa properament. Per això, fan una crida a professionals que puguin prestar els seus serveis per ajudar persones gran en tasques diàries. Fins ara, en tenen una desena de lligats i qui hi estigui interessat pot escriure un correu a eboschm@gmail.com.

Emília Bosch

 

A partir de diverses enquestes i contactes amb persones majors de 65 anys durant els últims mesos, han detetctat que els principals serveis que han d'oferir són de jardineria, bricolatge, neteja, desplaçament, informàtica, fisioteràpia o psicologia. En definitiva, suport assistencial, en tasques de casa i gestions.

Per tant, un cop es posi en marxa la cooperativa, la idea és que les persones sòcies hi truquin quan tinguin una necessitat. A partir d'aquí, el gerent contractat per +65 trucarà al proveïdor més adient per resoldre aquella necessitat. "Primarem la immediatesa, el bon servei i que la gent quedi satisfeta", va explicar Bosch a Ràdio Taradell.

La impulsora del projecte té clar que, davant l'envelliment de la població, "hem de donar empenta a idees com aquesta perquè no podem tenir dependència sempre i tampoc es poden crear macroresidències. La gent gran volem seguir vivint a casa amb la garantia que hi viurem bé". 

En l'entrevista, Emília Bosch també va tenir paraules d'agraïment per a l'Ajuntament, que els ha cedit un espai a Can Costa per atendre el públic, i als tècnics de la Mancomunitat La Plana.

 

Entrevista a Emília Bosch a partir del minut 21'40'':