Es constitueix la Cooperativa Taradell Sostenible

De cara a l'estiu, esperen tenir els primers projectes per generar energia al mateix poble.

Dilluns, 27/12/2021

Cooperativa Taradell Sostenible

Taradell continua fent passos ferms cap a la transició energètica, amb la constitució de la nova Cooperativa Taradell Sostenible, que ha d'acabar generant energia al mateix poble amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques. La cooperativa es va constituir fa un parell de setmanes en un acte a la sala de plens de la Casa de la Vila i la Generalitat ja n'ha reconegut el nom. De moment, la nova entitat està formada per quinze socis, però la iniciativa ha despertat l'interès de molts veïns. De fet, més endavant començarà a sumar associats que, a partir de la quota que paguin, podran comprar energia que es generarà al poble.

Eugeni Vila i Jordi Espinàs Cooperativa Taradell SostenibleEn una entrevista recent a Ràdio Taradell, al programa Taradell al dia, dos dels seus impulsors, Eugeni Vila i Jordi Espinàs, que seran president i secretari de la cooperativa, respectivament, van explicar que el seu objectiu és "transformar les nostres teulades en generadors d'energia fotovoltaica que permetrà als associats disposar d'energia que serà neta i, al mateix temps, més econòmica que els preus del mercat". Asseguren que "és una necessitat cada cop més estesa", que ha d'ajudar a disminuir els gasos d'efecte hivernacle.

La transició energètica de Taradell suposaria un gran estalvi. Segons càlculs fets per l'enginyer Ramon Sans l'any 2017, el municipi podria assolir un estalvi de 271 milions d'euros. Es calcula que Taradell necessita uns 30 megawatts de potència, tot i que per ser independent energèticament en necessitaria el doble. Per arribar fins aquí caldrien plaques fotovoltaiques a teulades i camps solars, i això suposaria un cost de 62 milions d'euros, "però no fer la transició energètica és molt més car. Seguir escalfant-nos amb gas o gasoil, o comprant l'electricitat als oligopolis és molt més car". 

Tot i això, la posada en marxa de la cooperativa no és fàcil. Els seus impulsors esperen que, a l'estiu, puguin començar a llençar els seus primers projectes per generar energia al poble. A més, la nova Cooperativa Taradell Sostenible ha tirat endavant diverses comissions per treballar aspectes complementaris. Són energia i mobilitat, educació i informació, i agricultura, consum i economia.

Escolta l'entrevista a Eugeni Vila i Jordi Espinàs: