El Grup de Recerca Local recull la història de la Genisenca i del Ball del Ciri per la festa major

Dissabte, a les 11 del matí, es presentarà un documental sobre els 70 anys de la cobla taradellenca; tot seguit, s'inaugurarà una exposició sobre els 25 anys del ball típic de la festa major d'hivern.

Dissabte, 18/01/2020

Coincidint amb els actes de la festa major d'hivern, el proper dissabte, a les 11 del matí, el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acte anual que serveix per repassar la feina feta al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2019. A més de recollir el testimoni d'una vintena de persones grans, també es presentarà l'audiovisual sobre els 70 anys de la Cobla Genisenca.

L'aniversari serà el 9 d'abril, quan es va fer la primera actuació oficial a La Plaça de Taradell, però el GRLT s'avança a aquesta commemoració i dissabte estrenarà un documental en el qual s'explica la història de la formació al llarg d'aquests 70 anys, posant èmfasi en la fundació, però també en l'evolució i els canvis que ha viscut al llarg d'aquest temps, amb una formació que s'ha rejovenit i que compta amb una mitjana de 60 actuacions anuals.

Genisenca 70 anys _ Ràdio Taradell

 

El Grup de Recerca, que ha volgut destacar la presència taradellenca en la història de la cobla, recull el testimoni dels difunts Joan Tuneu, Antoni Casassas i Segimon Serra, gràcies a unes entrevistes que el GRLT va fer fa uns anys. Tots tres en van ser fundadors juntament amb Jaume Codina, Josep Nogué, Andreu Ramírez i Pere Romeu, que també aporten la seva visió. També s'ha parlat amb els taradellencs Joan Bosch, Vicenç Tió, Arcadi Prat i Albert Prat. Xavier Baurier, que juntament amb Jordi Saubí, Josep Roma, Ramon Pey, Víctor Béjar o Marçal Cedó -taradellenc i músic més jove de la cobla-, són alguns dels actuals membres de la Genisenca que també expliquen la seva experiència a la cobla. El reportatge es complementa amb el testimoni de familiars.

Un any de records i vivències de la gent gran

A més del documental, durant l'acte anual del GRLT es presentaran també les 19 entrevistes de vida que s'han fet l'últim any. Es mostraran els millors moments de les entrevistes que s'han fet a Diana Alemany Fortes, Josep Baucells Reig, Pere Blanch Vilaró, Pilar Cantal Calm, Conxita Fabré Riba, Concepció Ferrer Brechtel, Jaume Freixas Lozar, Miquela Homs Codina, Albert Lozano Barcia, Carme Madriquera Santigosa, Mercè Pla Codinachs, Ramon Reig Arumí, Rafael Ribó Massó, Maria Roma Rovira, Antoni Rovira Balcells, Bernat Serdà Beltran, Encarna Tañà Codinachs, Ramon València Aguilar i Maria Rosa Viadiu Bellavista.

25 anys del Ball del Ciri

El ball del ciri _ Ràdio Taradell

 

Després de projectar aquest documental i presentar les històries de vida, el GRLT, l'Arxiu Fotogràfic i la Biblioteca inauguraran l'exposició que han muntat al vestíbul de Can Costa. En aquest cas, és sobre els 25 anys del Ball del Ciri. És el ball tradicional de la festa major d'hivern, en honor a Sant Sebastià, que diverses parelles ballen cada 20 de gener. 

cartell acte Grup de Recerca Local _ Ràdio Taradell

 

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 290 entrevistes i s'han realitzat 23 documentals.

La seva feina es pot consultar al web del Grup de Recerca.