Dilluns, es presenta el llibre sobre la història de l'actual Centre Cultural Costa i Font

Laia Miralpeix és l'autora de Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura i es presentarà dilluns, a les 5 de la tarda, a la Biblioteca.

Dilluns, 26/08/2019

Portada llibre “Costa i Font, de cultura industrial a fàbriques de cultura”

 

Coincidint amb el vintè aniversari del Centre Cultural Costa i Font, la festa major d'aquest any es tancarà amb la presentació del llibre Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura, de la periodista Laia Miralpeix. Es tracta del primer volum de la col·lecció El Dipòsit, que neix amb la voluntat de difondre els treballs que es puguin realitzar des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell, el Grup de Recerca Local i l'Arxiu Fotogràfic.

Si fa cinc anys el Grup de Recerca va elaborar un documental sobre la fàbrica de Can Costa, amb motiu del quinzè aniversari de l'obertura del centre cultural, ara s'ha fet un pas més per endinsar-se als orígens de Bonaventura Costa i Font (1901-1992). La presentació del llibre serà dilluns a les 5 de la tarda i anirà a càrrec de Jordi Labòria, exdiputat-president de l'Àrea de Cooperació Local de la Diputació de Barcelona. També hi intervindran l'alcadessa de Taradell, Mercè Cabanas; la directora de la Biblioteca, Eva Leucó; l'exalcalde Josep Munmany, i l'autora, Laia Miralpeix.

Invitació llibre Laia Miralpeix _ Ràdio Taradell

 

Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura

L'estudi comença amb els orígens de la família Costa, a la Pobla de Lillet, amb el seu avi, Bonaventura Costa i Collell, creador també d'una fàbrica tèxtil, i el tracte que la família tenia amb les nissagues Güell, Artigas i Gaudí. La història continua a Taradell, amb la relació de Costa i Font amb la família Romagosa i la compra d'una fàbrica construïda als anys 20 del segle passat i que li va servir com a primera base de treball. Aquest capítol és un dels més extensos del llibre i en el qual s'hi poden veure documents inèdits que s'han trobat en una important recerca. Per exemple, documents que desmenteixen que l'enginyer que va construir la fàbrica fos alemany o factures que confirmen que durant la Guerra Civil hi havia hagut un taller d'avions i fotografies inèdites de la fàbrica de Can Costa.

Ara bé, la fàbrica de Taradell no era l'única que va fer construir Bonaventura Costa i Font. Un cop acabada la de Taradell en va fer una de més gran a Barcelona. En aquest sentit, Costa i Font. De Cultura industrial a fàbriques de Cultura recull el testimoni de la transformació de les dues fàbriques i com ara s'han convertit en motors associatius i culturals. La coincidència ha fet que s'hi hagin ubicat dues biblioteques: la Biblioteca Antoni Pladevall i Font a Taradell i la Camp de l'Arpa – Caterina Albert a Barcelona.

El llibre acaba centrant-se amb la consolidació de l'antiga fàbrica Costa i Font, SA, de Taradell a Centre Cultural i de com al llarg d'aquests 20 anys ha passat a ser un dels llocs més coneguts i concorregut tant pels taradellencs com pels nouvinguts i també per bona part dels habitants de la comarca, arran de les nombroses activitats que s'hi fan.