Denuncien el robatori de quatre lloses de la resclosa del Molí del Sors

L'Ajuntament alerta que la sostracció es pot castigar amb penes de presó.

Dijous, 29/07/2021

La Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra ja investiga l'últim robatori que hi ha hagut al poble. Aquest dimecres, l'Ajuntament va denunciar la sostracció de quatre lloses de la resclosa del Molí del Sors, que es consideren patrimoni històric. Es tracta d'una resclosa que forma part del sistema que feia funcionar el Molí Xic dels Sors, que consistia en set blocs de pedra calcària de grans dimensions, disposades transversalment al riu sobre una petita rasa de fonamentació i sostingudes per uns pals de fusta.

Així era la resclosa del Molí del Sors abans del robatori.Així era la resclosa del Molí del Sors abans del robatori.

Estat actual de la resclosa del Molí del Sors.Estat actual de la resclosa del Molí del Sors.

Tres d'aquestes lloses, les que ocupaven la part central, es van retirar de la zona a principis del 2020 després del temporal Glòria i estan guardades en un magatzem municipal. De fet, en aquests moments, s'estava fent un estudi per declarar l'espai Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i procedir-ne a la seva restauració”, comenta Míriam Martínez, regidora de Patrimoni de Taradell. 

Les altres quatre lloses són les que han robat. Aquestes pedres, de 750 quilos, les estudiava la catedràtica de la UAB Helena Kirchner. De fet, van ser els historiadors qui van alertar de la seva desaparició la setmana passada. Els Mossos d'Esquadra van visitar la zona el dia 23 i van comprovar que els infractors havien actuat amb màquines pesants per poder extreure les grans pedres del mig del riu Gurri. 

Estat actual de la resclosa del Molí del Sors.Estat actual de la resclosa del Molí del Sors.

Tot i trobar-se en un espai obert, aquestes lloses tenen un gran valor històric i monumental. Per això, la seva sostracció és considerada “com un delicte de caràcter penal contra el patrimoni històric, amb penes que poden arribar fins als tres anys de presó”, expliquen des de l'Ajuntament.

twitter