La mostra ‘Vencedors i vençuts’ arriba dissabte a Taradell

L'exposició parla de l'ocupació militar a Catalunya, la retirada, l'exili i les conseqüències de la guerra en la població civil. Tot seguit, hi haurà un concert de L'Arpa i l'Orfeó Vigatà.

Dissabte, 01/02/2020

En motiu del 81è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Taradell, s'han organitzat una sèrie d'actes. Una d'elles és l'exposició del Memorial Democràtic Vencedors i vençuts, que s'inaugurarà dissabte a les 8 del vespre al Centre Cultural Can Costa i Font i es podrà veure fins a finals de mes. L'exposició està dividida en 5 àmbits: Ocupació militar a Catalunya, Retirada i exili, Els vencedors, Els vençuts i Esperances enfrontades.

El mateix dissabte, just després de la inauguració, a dos quarts de 9, es farà un concert-homenatge sota el títol Una nit de Lluna plena. 80 anys de la retirada, a càrrec de la Coral l'Arpa i l'Orfeó Vigatà amb la direcció de Pere-Mateu Xiberta.

La llarga nit del franquisme

Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La fi del conflicte va ser doblement terrible per al territori. Per una banda, la derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar a l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. Per l'altra, la fi de la guerra suposaria la supressió de l'autonomia catalana i la persecució de la seva llengua i cultura. D'aquesta manera, s'iniciaria la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.

Vencedors i vençuts _ Ràdio Taradell

twitter