La Catalunya desconeguda i fantàstica, a la nova novel·la d'Aniol Florensa

La presentació de L'últim esmolet es va fer aquest divendres al vespre a La barberia de la Gemma, amb una cinquantena de persones.

Dissabte 06/07/2019

Presentació llibre Aniol Florensa

 

Reivindicar la Catalunya més desconeguda a través de llegendes i criatures fantàstiques, recuperar un ofici que s'està perdent (el de l'esmolet), un homenatge a la família i tot això amb música metal de teló de fons. Aquest és el punt de partida de la segona novel·la d'Aniol Florensa, L'últim esmolet (Editorial Gregal), que es va presentar aquest divendres al vespre a Taradell en un escenari inèdit: La barberia de la Gemma. El carrer de l'Església es va omplir amb una cinquantena de persones que no es van voler perdre el món que ha imaginat el veí de Taradell en aquest llibre.

Un món imaginari, però molt real. El guionista i escriptor va insistir que "tot el que s'explica en la novel·la és veritat, la trama és l'única part inventada". Així, les nombroses criatures estranyes, les llegendes fantàstiques i els objectes màgics que apareixen al llibre són reals, però desconeguts. Florensa en fa un recull, però ho fa a través d'una història de ficció, amb un esmolet, la seva filla i la seva néta com a protagonistes. L'esmolet es diu Josep i caça criatures fantàstiques per encàrrec. Al llibre, n'apareixen una rere l'altra i, quan en Josep es jubila, surt una última caricatura que ho posa tot en perill. L'altre incògnita que s'ha de resoldre és saber qui agafarà el relleu al protagonista.

Presentació llibre Aniol Florensa

 

En el llibre es nota la vessant de guionista de l'autor, ja que és molt descriptiu i conté il·lustracions que acompanyen algunes de les situacions que s'expliquen. Una novel·la que Florensa recomana a partir dels 16 anys i a tothom que li agradin, sobretot, les històries de fantasia. L'últim esmolet no té res a veure amb la seva primera novel·la, Kentucky, que era una comèdia que tenia com a punt de partida el dia que es proclama la independència de Catalunya i s'escapen 3.000 pollastres radioactius. En la presentació, Florensa va deixar ben clar que, malgrat que la nova novel·la s'ubica a Catalunya, "no hi surt cap polític".

La novel·la, que s'ambienta una nit de Sant Joan, ha sortit aquesta setmana, uns dies després de la revetlla. Ara Florensa en comença promoció, però ja té a punt la seva tercera novel·la que sortirà l'any que ve o a principis del 2021. La de Taradell ha estat la segona presentació de la novel·la. La primera s'ha fet a Girona també aquesta setmana.

El periodista Marc Güell, amb qui Florensa comparteix matins al Fricandó matiner de RAC105, va fer la presentació de la novel·la. L'escriptor també va voler agrair l'organització per part de La barberia de la Gemma. En acabat, hi va haver un piscolabis amb tot el públic i l'autor va signar una trentena d'exemplars.

Presentació llibre Aniol Florensa