Homenatge a més d'un centenar de víctimes de la guerra i la postguerra

S'ha col·locat una placa al cementiri amb 105 noms de víctimes i desapareguts, i una segona de commemorativa d'una fossa a Taradell.

Divendres, 18/11/2022

Homenatge víctimes guerra

Taradell va homenatjar dissabte passat a més d'un centenar de víctimes de la Guerra Civil i la postguerra. Un acte molt emotiu, presidit pel silenci i que es va celebrar al cementiri de Taradell, just a la part més nova del recinte, on hi ha ubicat el Monument als Caiguts i on l'Ajuntament ha col·locat una placa amb els noms de les 105 víctimes i desapareguts taradellencs durant aquest període.

Homenatge víctimes guerra1

L'acte, presentat per la periodista osonenca Núria Codina i amb l'acompanyament musical de Núria Güell i Jofre Bardolet, va comptar amb l'assistència de molt públic, molts dels quals familiars de les més de les 55 famílies que l'Ajuntament de Taradell va poder localitzar després de la crida pública que es va fer el passat mes de setembre. Els familiars van rebre una rosa blanca, un llibre del segon volum del Nou Vint-i-u Taradell, on hi ha un article sobre la recerca que va fer Josep Miret, i un punt de llibre commemoratiu d'aquest homenatge.

Homenatge víctimes guerra2

Prèviament, hi va haver la intervenció de Roger Heredia, president de l'Associació del Banc d'ADN de Desapareguts de la Guerra Civil; de Josep Font, responsable de la Xarxa d'Espais de Memòria; de Míriam Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni, i de l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas.

Un cop finalitzat l'acte, les autoritats van dirigir-se a la descoberta d'una segona placa commemorativa d'una fossa a Taradell, que està a la part vella del cementiri, i que fa referència al Bosc del Ricart, on es van trobar les restes de tres soldats republicans que van morir el 2 de febrer de 1939 durant l'entrada de les tropes franquistes a Taradell. Es tracta de Doroteo Marco i Joan Moreno, i un tercer soldat desconegut. Aquesta fossa ha estat inclosa recentment a la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

Homenatge víctimes guerra3

twitter